Vilka markarbeten kan krävas när ett hus ska byggas?

Har du förvärvat en ny tomt nyligen? Säkerligen har du undersökt den ordentligt och vet vad som väntar. Kanske är det en riktigt fin tomt som gör det värt att lägga ner pengar på marksanering eller andra liknande arbeten. Just marksanering är något som vissa i efterhand har upptäckt behövs, och då valt att utföra det och behålla tomten, trots de extra utgifterna. Marksanering och dylika tjänster är annars något som kan bli dyrt att utföra.

Markarbeten och arbeten med grunden blir ofta en ganska stor utgiftspost i budgeten för ett husbygge. Hur mycket det kostar beror på hur dina markförhållanden ser ut. I vissa fall behöver det inte bli överväldigande dyrt, men ibland kan det – rent ut sagt – kosta skjortan.

Marksanering

Förorenad mark är kanske något som du inte köpt vetandes. Antingen det, eller så har du hittat en riktigt fin tomt som du anser det värt att lägga ner lite extra arbete på. Om man inte drar sig för att göra en marksanering eller andra liknande arbeten har man givetvis en chans att få tomter till riktiga fyndpriser, med nackdelen att extra arbete krävs. Läs mer om marksanering här.

Sprängning

En annan otrevlig överraskning man kan stöta på, i likhet med förorenad mark, är berg som är i vägen. Innan förvärvandet av en tomt bör man säkerställa att det till exempel inte ligger ett stort berg precis där firman ska börja gräva. Men hur kan man egentligen säkerställa det? I vissa fall kan en geoteknisk undersökning krävas för att kunna komma fram till vilka markarbeten som kommer behövas.

Om du behöver spränga för att bygga huset kan du räkna med att husbygget blir en hel del dyrare än om underlaget hade varit lättarbetat. Ett sprängningsarbete för att få bort ett berg på över 10 kvadratmeter kan kosta flera tiotusentals kronor. Är berget mindre än så kan det ofta löna sig att spräcka berget istället.

Stensättning

Stensättning är något som vanligtvis görs först senare i ett byggprojekt. Här handlar mycket om att välja rätt material och storlek på stenarna. Många menar att mindre stenar passar bra till mindre hus, och att större stenar lämpar sig bättre för större hus. Många väljer att anlita en firma för detta, men det här är också något som man kan göra själv. Köper man in rätt material och skaffar sig de förkunskaper som krävs bör den normalhändige kunna göra ett snyggt jobb med stensättningen.

16 Aug 2017