Viktiga saker vid en badrumsrenovering

Två områden sticker ut så man ser till renoveringar i Sverige. Badrum och kök. Två områden i ett hushåll som man dle svill att de ska se fräscha ut och som del sockså används dagligen. Gemensamt mellan både kök och badrum är också att båda dessa ytor har mycket vatten som används och att man genom detta också utsätter sig för risker. Vattenskador ökar hela tiden i omfattning och det bör man - naturligtvis - se till att undvika.

En vattenskada är dyr. den tar tid att laga och den innebär inte per automatik att man blir ersatt av sitt försäkringsbolag. Därför bör man vara lite försiktig vid exempelvis en bdarumsrenovering. I synnerhet om man väljer att utföra en badrumsrenovering på egen hand - men även om man väljer att anlita ett företag.

Vi ska även tillägga att köket och en köksrenovering numera är en större riskzon sett till vattenskador; detta som en följd av att vi använder betyldigt mer vattendriven elektronik och maskiner. I ditt kök i Stockholm så har du diskmaskin, du har kyl- och frys, du kanske vill ha en ismaskin, en maskin för kaffe och en nya spis som även den har vatten i sig. Där måste man se till att fuktskydda, köpa fuktlarm och - framförallt - låta alla installationer utföras av yrkesmän.

Köket å sido dock, vi skulle säga att yrkesmän är än mer nödvändiga vid en badrumsrenovering. Vi kan säga att du ska renovera ditt badrum i Stockholm och då anser vi att följande punkter bör bockas av innan du går vidare - helt av den enkla anledningen att du kommer att få ett bättre resultat genom att göra så.

Hitta rätt företag i Stockholm

Tyvärr finns det företag som inte klarar av att göra arbeten de anlitas för. Det kan handla om allt från slarv med vissa detaljer - att du exempelvis ser att kakel och klinkers ligger snett - till rena fuskjobb; fusk med fuktspärrar, lutning på golvet och fukt/vattenskador som en direkt följd. För att undvika sådana företag finns det inga genvägar, du måset vara beredd på att lägga lite tid på att undersöka. Vi visar hur du ska göra genom några punkter:

  • Flera offerter och ett samma företag. Det första du ska inse är att det alltid är bättre att anlita ett och samma företag för hela projektet med en badrumsrenovering. Totalentreprenad ger säkrare jobb och det ger dig en bättre överblick över hela projektet. Flera små företag kan se billigare ut till en början, men mycket tyder på att det är en ren synvilla. Du ska ha tur om du lyckas hitta fyra olika företag som samtliga sköter sina respektive delar korrekt. Offerter bör du ta in så många som möjligt av. Det ger en bättre bild av vilken kostnad som är rimlig. Vårt råd är att du skalar av både toppen och botten. Ta bort de billigaste och de dyraste företagen i Stockholm.
  • Behörighet. Kolla alltid upp att de anställda har behörighet - i en badrumsrenovering så ska elektrikern vara behörig och det ska finnas behörighet för arbete i våtrum. Det gäller samtliga anställda. Kolla även upp om företaget har ansvarsförsäkring.
  • Skatt och anmärkningar. Om du vill använda rot-av-draget för din badrumsrenovering så måste företaget ha F-skattsedel. Även utan Rot bör en sådan finnas. Har man bara A-skatt så innebär det att du måste jobba mer med skatt, avdrag och andra kontakter med myndigheter. Det vill du inte göra. Klagomål och anmärkningar kan du dels kolla med ARN och dels också hos Kronofogden.
  • Referenser. Hur pass många jobb har man gjort och hur nöjda kunder har företaget skaffat sig? Se till att begära nummer till referenser och se till att ringa dessa.
  • Betala efter besiktning. Ta gärna in en extern besiktningsman efter att arbetet är avslutat och låt honom göra en sista kontroll. Du ska betala då arbetet är godkänd och klart. Betala aldrig i förskott; det kan innebära att företaget du anlitar slutar dyka upp. Tyvärr är det sista ofta något som man hör talas om; så fort man betalar en summa så avtar arbetstakten eller upphör helt och hållet.

Mer om renovering av badrum på https://www.stockholmsbadrumsrenovering.se.

16 Nov 2018