Vem får fälla träd?

Står träden i vägen? Vill du ha friare ytor och bättre solljus framför ditt hus? Går du runt och funderar på vem som får fälla träd på privat och kommunal mark utan att veta vart du ska vända dig?

Skulle du vilja fälla några träd som står på din tomt och skymmer utsikten eller kanske till och med ge dig på träden på grannens tomt? Ja, är det på grannens tomt så får du nog hålla dig till tåls och vänta på att hen gör det själv eller anlitar någon. Är det på din egen tomt så blir det ju ett annat ljud i skällan. Men får verkligen vem som helst fälla ett träd? Det finns faktiskt olika restriktioner och bestämmelser när det gäller trädfällning. Står det på din tomt är det i princip inga problem men är marken strandskyddad kan det finnas bestämmelser som gör att du måste be om lov.

Hur ska du gå tillväga?

Det första du ska göra för att vara helt säker är att begära att få se detaljplanen för kommunen. Det kan finna sådana beslut som att bevara viss skog eller vissa träd. Området kan också vara K- märkt. I speciella fall måste du be om marklov för trädfällning. Möter ovanstående inga hinder är det fritt fram att fälla dina träd i trädgården. Det kan vara av viss betydelse hur det ser ut i området. Är du ovan vid att fälla träd kan det vara bra att ta reda på lite mera. Hur ett träd faller och vad som händer om det faller snett och istället råkar falla på grannens tomt eller ut på trottoaren. Det är ju inget vidare om ditt träd skulle falla på en passerande person.

Specialister på trädfällning

De som har till yrke att fälla träd kallas arborister. De vet precis hur ett träd faller och hur de ska ta ner ett träd utan att orsaka skada. I vissa fall kan det vara värt att ta en arborist till hjälp. Det finns så många saker som kan gå snett när du som privatperson ska sköta jobbet. Är trädet riktigt högt kan en arborist vara tvungen att ta ner det bit för bit. Då sågar de ner gren för gren och har till sin hjälp en uppsjö av olika sorters verktyg och redskap. Det kan i vissa fall bli frågan om en slags lyftkran för att komma upp till toppen om trädet är gammalt eller murket.

24 Mar 2020