Vad kostar ett pooltak?

Det finns flera fördelar med att installera ett pooltak. Framförallt handlar det om att hålla poolen ren genom att det inte hamnar skräp, löv och annat i poolen. Man behöver inte heller använda lika mycket kemikalier för att hålla vattnet rent. Tack vare pooltaket kommer även vattnet bli varmare och därmed badsäsongen förlängas. Men är det värt det? Det beror mycket på vad man är beredd att betala. Det finns allt från stora exklusiva modeller till billiga pooltak med färre finesser.

Genom att jämföra flera olika alternativ, tillverkare och modeller går det att hitta pooltak i de flesta prisklasser. En risk finns däremot att man är ”dumsnål” och väljer något av de billiga pooltak som finns på marknaden och sedan inser att det inte har den funktion som önskas.

Om man bortser de mest exklusiva modellerna som delvis har högt pris på grund av unik design så är det framförallt följande punkter som avgör priset.

  • Hållbarhet

På sommaren kan alla modeller av pooltak användas. Det som skiljer modellerna åt är hållfasthet under vintern. De som vill ha pooltaket på plats under vintern bör därför fråga återförsäljaren kring hur mycket snö och vind som det står emot. Självklart beror det på vilken del i landet man bor i om taket kan vara på plats året runt eller inte.

  • Takhöjd

Billiga pooltak är generellt mycket låga. Dessa kan monteras på poolen och skjutas undan när man ska bada. Det går däremot inte att gå under dessa tak. Priset kan pressas ner främst vare att konstruktionen är mindre.

  • Plast

Det vanligaste materialet är plexi men det finns även i plastmaterialet polykarbonat. Kostnaden för plasten kan variera beroende exempelvis på om man väljer kanalplast eller klarplast. Klarplast är då något dyrare.

  • Storlek

Det som främst avgör priset är storleken på taket. Detta är däremot något som är svårt att påverka. Är poolen en viss storlek så är det ju ett tak som är i den storleken som behöver köpas in. Att sätta pooltak enbart på en mindre del av poolen är inte någon rekommendation då vinsten med detta blir mycket liten.

Kom ihåg att det även kan tillkomma kostnad för bygglov. I många kommuner krävs bygglov för byggnader, över en viss storlek, med en höjd över ca 1 meter. I och med att pooltaket skapar en sådan konstruktion bör man undersöka vilka krav som finns. Detta vet däremot taktillverkarna och har mycket ofta modeller som är lägre än bygglovsgränsen.

Vill du jämföra billiga pooltak får du alltså i första hand se på ditt behov och avgöra vilka punkter som är viktiga för dig gällande design, form och funktion. Kanske kan du tänka dig ha kanalplast istället för klarplast. Är det viktigt att kunna stå under pooltaket eller kan du nöja dig med en lägre modell? Framförallt – jämför priser hos flera återförsäljare och vänta in kampanjer.

21 Jun 2017