Vad gör en glasmästare?

Ibland behöver fönster bytas ut. Det är inte ofta, men efter ett visst antal år är de förbrukade och behöver antingen en renovering eller bytas helt. Vilka fönster skulle passa ditt hus bäst?

Att sätta igång och byta ut alla husets fönster är en kostsam historia som man nog inte gärna gör i onödan. Fönster håller inte ihop i all evighet, utan måste ibland bytas ut eller renoveras för att fortsätta vara funktionella och framförallt hela. Detta är något som en glasmästare kan hjälpa till med. En glasmästare har koll på alla olika typer av fönster och kan hjälpa till med ert val av fönstertyp. En glasmästare kan ibland också kallas för glastekniker. En utbildning för att bli en sådan tar ungefär två år och är en konstnärlig utbildning som kräver både hantverkskunskap och känsla för service.

Både små och stora jobb

När en glasmästare får in ett uppdrag så kan det handla om allt från små glasrutor eller en bokhylla till stora fönster och faktiskt till och med tak som är gjort av glas. Det glasmästaren då gör är att skära till och montera in själva glaset där det är tänkt att sitta. Det finns olika typer av glas man kan välja mellan, med olika egenskaper för olika ändamål. Det kan handla om värmeisolerande glas som håller värmen inne eller glas som stänger ute ljud och buller utifrån. Bor man exempelvis vid en hårt trafikerad gata eller kanske mitt inne i centrum där det passerar mycket människor och fordon om dagarna så kan en ljudisolerande glasskiva sättas in i fönsterkarmen istället för en vanlig glasskiva.

Inte bara nytillverkning

En glastekniker eller glasmästare sysslar inte enbart med nytillverkning utan har även många uppdrag som handlar om reparation och underhåll av befintliga fönster. Noggrannhet är en väldigt viktig egenskap för den som väljer att arbeta som glasmästare. Man använder sig av handverktyg och gör det allra mesta för hand, till exempel när det gäller att skära till glaset. Då gäller det att inte göra några misstag. När man jobbar inom det här yrket så bör man vara beredd på att få arbeta även obekväma arbetstider såsom kvällar, helger och nattetid. Det kan handla om fönster som går sönder eller liknande, och det vill man ju ha lagat så fort som möjligt, eller hur? Man kan arbeta på ett företag eller välja att starta ett eget glasmästeri när man är färdig med sin utbildning till glasmästare.

10 Jul 2020