Torrt om fötterna

Något som kostar mycket och är ganska besvärligt är dränering. Men det är också hela förutsättningen för att ett hus ska må bra och vara stabilt. Här kommer information om vad dränering är.

De som gör reklam för sina företag inom dränering i Stockholm, och på andra orter, brukar ofta skämta om att de gör torrt om fötterna för huset. Och det stämmer mycket bra. För en dränering är det som gör att ett hus står stadigt på sin plats. Den gör också att huset är torrt från botten och uppåt, även om regnet skulle ösa ner varje dag. Snösmältning kan också innebära en stor påfrestning för husgrunden, samt om man har oturen att ligga i en nedförsbacke där huset stoppar upp vatten som kommer rinnande.

Hur man gör

När man bygger ett hus så gräver man alltid ut ordentligt under huset och fyller på med stenkross av olika storlekar. Det är ett sätt att göra att huset får en stabilare och mindre rörelsebenägen mark under sig. Men de markarbeten som görs ser också till att det blir en spridning av vatten under och runt husgrunden. Helt enkelt så att det inte blir en pool utanför ytterdörren eller i någon hörna.

När vattnet sprider sig runt och under huset så får det tid att försvinna iväg ut i marken och forslas bort från huset helt och hållet. Men om dräneringen är gammal eller dåligt gjord så kan man behöva göra om den igen om vatten blir stående.

14 Dec 2020