Titta på din trädgård – dina grannar gör det!

Har du en trädgård som du inte använder så mycket? Visste du att inte använda den trädgård som du har, är rena rama slöseriet? Det är ju outnyttjad yta som du kan göra fina saker med, med lite ansträngning. Många som inte är intresserad av trädgårdar, ser dem mest som något som utgör en ännu större belastning, ungefär som en större yta av bostaden som man inte vet vad man ska göra med. Men man kan faktiskt anlägga en trädgård som inte kräver särskilt mycket arbete, men som gör det möjligt att sitta mer utomhus. Här ger vi exempel på hur du kan utnyttja trädgården mer.

Anlägga en terass

Att anlägga en stenterass är bland det bästa man kan göra för att få en högre grad av utevistelse. anlägger man en stenterass får man nämligen en yta som möjliggör för umgänge utomhus. På den stenterassen kan du placera ett matbord, en soffa och soffbord, några vilstolar eller vad det nu är som man vill sitta eller ligga på. Vill du vistas mer utomhus i din trädgård är et viktigaste som du kan göra genom att möjliggöra för att möblera i din trädgård och då är plana ytor det viktigaste. Har du en plan gräsmatta, kan du ju lika bra möblera direkt på gräsmatten. Tänk då bara på att de möbler som du placerar direkt på gräsmattan bör vara av plast för att de inte ska förstöras av fukten från gräset.

Anlägga en berså med syrener

Förut, anlade man ofta en berså som var omgiven av syrener. Det är lite synd att en traditionen har försvunnit då en berså med ljuvligt doftande syrener är en mycket bra idé och ett sätt att kunna äta utomhus. Bersån kunde man möblera med matbord och stolar och blev ett ställa man kunde sätta sig utomhus och njuta av sin mat. Om man bara har en plats där man kan anlägga en berså rekommenderar vi att lägga stenar som kan bilda den bersån.

Bygg bänkar där du kan så grönsaker eller kryddväxter

Är man den aktiva typen och inte bara vill sitta eller halvligga utomhus, utan vill plantera grönsaker, föreslår vi att bygga bänkar där du kan fylla med jord och frön som du kan så. Då kan du får dina egna grönsaker, jordgubbar eller kryddväxter – eller allt det i dina planterade bänkar.

Anlita stenläggare för sin trädgård

Tycker du det är svårt att anlägga en terass eller berså kan du anlita en stenläggare som kommer och gör terasserna eller bersåerna åt dig. Du kan alltid dra av arbetskostnaden i Rut-avdraget, eftersom trädgårdsarbete numera är avdragsgillt. Du kan alltid välja en hantverkare som gör avdraget åt dig, så du slipper trassla med ansökningar. Läs mer här om vad du kan göra om du anlitar en stenläggare.

31 Aug 2018