Thujor gör sig perfekt i din trädgård

Din trädgård är din alldeles egna lilla oas i livet. Som villaägare så blir den egna tomten i allmänhet och trädgården i synnerhet en plats för avkoppling och för lite återhämtning i en uppskruvad vardag.

Att vi vill vara ifred innebär även att vi vill skydda oss mot insyn från exempelvis grannar och förbipasserande. Genom att anlägga en häck med thujor så får man som villaägare ett effektivt skydd mot insyn - utan att göra avkall på det estetiska. Gällande det senare så blir det faktiskt det exakt motsatta: thujor höjer upp en tomts estetik till en helt ny nivå och ramar in utan att isolera. Det är, helt enkelt, ett perfekt alternativ både som skyddande häck eller som fristående växter i en trädgård.

Thuja Brabant - valet för häcken

Thujor växer inte vilt i Sverige, men det innebär inte att de inte smälter in i övrig flora. Tvärtom: en thuja känns som ett normalt inslag i en trädgård och det handlar inte om någon udda fågel som placeras in på tomten. Till mångt och mycket så påminner thujor om enar och vissa andra barrträd.

Vilken thuja man väljer beror lite på vilka behov man har. Handlar det om att anlägga en häck så är Thuja Brabant ett givet val då den medlemmen i familjen växer jämnt och håller samma storlek och form som sin granne. Thuja Brabant är dessutom lite billigare än vad den lyxigare - men mer vildväxande - Thuja Smaragd är. Vilket gör den perfekt då man, som vid ett anläggande av en häck, behöver flera stycken. Thuja Smaragd å sin sida är valet du ska göra om du vill ha en snygg, fristående växt som drar ögonen till sig på din tomt.

Oavsett vilken av dessa du väljer kan du räkna med valuta för pengarna. Thujor och svenska trädgårdar är något som verkligen hör ihop.

19 Jul 2022