Tapeter är heta igen

Känner du att ditt hem saknar det där lilla extra? Har du tröttnat på det vita och vill ha en lite mer personlig, ombonad känsla i din bostad? I så fall är det definitivt läge att börja snegla mot en nygammal lösning som kommit starkt under senare år. Tapeter har återigen blivit heta och här ska vi gå igenom lite tips om och fakta om just denna lösning.

Tapeter skapar ett unikt uttryck i ett hem. Väljer du vita väggar i bostaden så måste du arbeta hårdare med övrig inredning och övrig interiör för att komma förbi känslan av Landstings-korridor. Vitt är en fräsch färg, men den kan även kännas väldigt steril och kall. Och, i ärlighetens namn, även ganska tråkig - i synnerhet när alla andra väljer samma lösning. Med tapeter så öppnas dörren till det mer personliga upp på vid gavel. Du kan välja olika färger, olika mönster och mellan väldigt många tillverkare - där alla har sin egen stil, sitt eget pris och där även exempelvis kvaliteten varierar.

Kort sagt: tapeter är en inredningsdetalj där bara din egen fantasi sätter gränserna. Vill du ha en storblommig lösning i hallen så är det inga problem. Vill du ha en mer klassisk tapet i sovrummet och exempelvis skapa en maritim känsla - kör på det. Vill du en enfärgad - eller en tapet med exempelvis diskreta ränder - i köket så finns det hur många tapeter som helst att välja bland. Du kan även välja exempelvis att tapetsera en fondvägg - yes, även fondväggen är på stark frammarsch igen! - och låta den ta ett stort fokus i exempelvis vardagsrummet. Med tapeter ger du ditt hem lite liv igen.

Tänk på följande gällande tapeter

Man brukar säga att tapeter ska väljas inom tio minuter. Menas med detta: efter tio minuter så blir hjärnan trött av alla olika modeller och man får svårt att hitta en favorit. Det är ett påstående som till mångt och mycket stämmer. Att stå och bläddra i kataloger gör att hjärnan till slut bli överhettad: tapeterna och alla mönster flyter ihop och blir svåra att skilja på.

Vad göra? Ett tips kan vara att använda internet. Fördelen med att köpa tapeter online är att återförsäljarna ofta använder sig av inspirerande bilder snarare än kataloger. En tapet kan sättas i ett större sammanhang och bli något mindre abstrakt. Kollar man bara i en katalog så blir det svårt att omsätta mönstret till något som slutligen ska hamna på en vägg i hemmet. Den lilla biten man ser i katalogen kan se helt annorlunda ut på en större yta. Där ligger onlinehandeln i tydlig framkant.

Mät och räkna hur många tapetrullar du behöver

Det finns även andra saker att tänka på vad gäller tapeter. Har du lyckats välja en tapet som du gillar så kommer fler frågor. En sådan gäller mätning och hur pass många rullar du kommer att behöva? Här handlar det om att A) mäta de väggar som ska tapetseras B) mäta takhöjden och C) se hur pass mycket en tapet - bredden - på rullen innehåller. Tänk på en viktigt sak oavsett hur dina mått ser ut: att tapetsera innebär att man kan göra fel och det är alltid bättre att ha en rulle över när man slutar än att sakna en sådan då man väl håller på. Du kan alltid returnera det som inte används!

Vi ska även säga följande: det är idag enklare att tapetsera än tidigare - tack vare att många tapeter är så kallade Easy-up. Men, det är fortfarande ganska klurigt och i synnerhet om du har mönsterpassning. Känner du dig osäker så kan det vara att föredra att ta professionell hjälp. Det är en tjänst som idag är inkluderad i Rot-avdraget och där du kan dra av 30 % av den totala kostnaden.

20 Apr 2022