Tänk på detta om ni ska måla om huset

Funderar ni på att måla om ert hus? Ungefär vart sjunde år brukar man behöva göra detta. Oavsett om man väljer att måla själv eller att anlita en målerifirma så finns det lite saker att tänka på.

Inför vår och sommar är det många som börjar fundera på om det kanske är dags att måla om husets fasad. För att resultatet ska hålla så länge som möjligt finns det några viktiga saker att tänka på. Är det en träfasad som ska målas så måste träet ha hunnit torka ordentligt innan man sätter igång; annars stänger man inne fukten och färgen kommer att börja lossna så småningom. Självklart är det också viktigt att man tvättar fasaden ren från smuts och beläggningar för att färgen ska fästa ordentligt. Detta gör man enklast med målartvätt. Är det någon yta som är obehandlad är det viktigt att man först målar med en grundfärg för att skydda träet, innan man stryker på den slutliga färgen.

Bästa tiden att måla

Det gäller också att måla när det är rätt väder. Att måla när det blåser och far runt damm och pollen ger inget lyckat resultat. Inte heller är det bra att måla när luftfuktigheten är hög eller när det regnar. Maj, juni och juli anses vara de bästa månaderna för att måla om huset, men det är viktigt att inte måla i direkt solljus. Detta eftersom fasaden kan bli ganska varm vilket påverkar målningen och torktiden och ge ett sämre resultat. Det går att komma runt de dåliga väderförhållandena genom att montera ett väderskydd runt huset som skyddar mot väder och vind. Är det kallt kan man dessutom montera en värmefläkt som höjer temperaturen och gör att man kan måla även under de kallare årstiderna.

Anlita en målerifirma

Det tar tid att måla om ett hus, och för att slippa lägga hela semestern på arbetet, och dessutom oroa sig för om man ska lyckas hinna bli klar innan regnet kommer, så kan man anlita en målerifirma i Stockholm. Då kan man vara säker på att det viktiga grundarbetet - som är en förutsättning för att arbetet ska hålla länge - blir väl utfört. Idag har man möjlighet att nyttja ROT-avdraget på måleritjänster vilket gör att man avsevärt sänker arbetskostnaden. Vill man anlita en målerifirma kan det vara bra att först vända sig till ett par olika sådana och be om ett kostnadsförslag för att kunna jämföra priser.

8 Oct 2020