Tänk på det här när du ska dränera

För den som äger ettmarkarbete hus som har några år på nacken så kommer man ofrånkomligen att behöva renovera. Hela fastigheten är i behov av löpande underhåll vilket innebär att allt från kök och badrum till vatten och avlopp kommer att behöva skötas om. Det finns fler markarbeten som kan behöva göras då och då för att hålla sin fastighet i gott skick. Här kommer några saker som du bör tänka på när du ska dränera huset.

Är det dags att dränera?

Även om du bor i ett stort villaområde utanför Stockholm där halva grannskapet precis har dränerat huset så betyder inte det att det verkligen är dags för dig. Första steget är att ta reda på om ni verkligen behöver ge er på markarbeten som är så omfattande. Man brukar säga att 30 år är maximal väntetid mellan dräneringarna och det kan vara så, framför allt om ditt hus står på jord. Men om ditt hus står på grus så kanske du aldrig behöver dränera. Kolla upp hur det ligger till med fuktigheten och be gärna en expert om hjälp att bedöma läget.

Maskiner

Om ditt hus står på jord så är det stora mängder jord som ska grävas upp för att kunna dränera. Markarbeten av den kalibern gör man inte utan rätt verktyg, och framför allt, inte utan maskiner. Har du ingen möjlighet att låna en grävmaskin av någon så anlita ett företag för att komma och gräva runt huset. Den kostnaden sparar du snabbt in genom att du sparar din rygg och säkert hundratals timmar.

Inga växter

Många som bor i villaområden med många hus och känner sina grannar sen länge kan vilja behålla växter och blommor trots att ett stort arbete med dränering ska genomföras. I en del områden runt Stockholm finns enorma vackra trädgårdar som man helst inte vill förstöra. Men det finns inget värre än att behöva göra om sina markarbeten efter ett par år för att rötter har förstört dräneringsrören. Alla växter måste plockas bort med rötterna för att ge plats åt rör och säkerställa att de håller över tid.

Vad du ska tänka på

  1. Om alla grannarna har dränerat husen så ska du fråga dig om det verkligen är dags även för er. Gör en bedömning av ert behov utifrån er situation istället för att lyssna på andra.

  2. Ta hjälp av de som verkligen kan markarbeten även om det bara handlar om grävandet. En grävmaskin gör det tyngsta jobbet tiofalt snabbare än du själv skulle göra.

  3. Rensa bort växter och se till så att inga rötter kan förstöra dräneringen i onödan.

Men för att vara säker på att inget går fel så rekommenderar vi att du anlitar ett företag som är specialiserat på markarbeten.

8 Nov 2018