Slipa om golven och de blir som nya

Är det kanske dags att fixa till trägolven hemma? Finns det fläckar som inte går bort eller repor? Genom att slipa om golven får man fram träets ursprungsfärg och de kommer att se ut som nya igen.

Att slipa om golven istället för att lägga in nya är bra både för plånboken och miljön. Är man också ute efter en större förändring kan man välja en annan ytbehandling än tidigare, och på så vis förändra golvets utseende. Man kan till exempel lasera golvet ljust eller mörkt eller välja en kulör. Trägolv kan också täckas helt med färg eller mönstermålas. Men vill man behålla så mycket som möjligt av träkänslan brukar olja fungera bäst. Annars är lack och vax de två efterbehandlingar som skyddar golven bäst mot slitage och väta.

Dammfri slipning till fast pris

En golvslipning idag görs med moderna maskiner som samtidigt samlar upp slipdammet. Det underlättar mycket, då man slipper torka slipdamm i lådor och på lister flera månader efteråt.

Vill man ha hjälp med en dammfri golvslipning i Stockholm ska man börja med att kontakta ett par olika företag och be om en offert. De flesta firmor kommer först ut på ett kostnadsfritt hembesök för att göra en bedömning över arbetet; om golvet går att slipa, ifall det även behöver lagas och trä bytas, och diskutera passande efterbehandlingar. Man ska aldrig anlita ett företag som inte i förväg kan tala om vad det kommer att kosta. Innan arbetet påbörjas ska man därför skriva ett ordentligt avtal.

20 Jan 2021