Så undviker du att råka ut för byggföretag som slarvar

Det är bokstavligen en djungel därute och det blir allt viktigare att göra ordentliga bakgrundskollar på de hantverkarföretag som du väljer att anlita. Fusket breder ut sig inom alla branscher och det är är lätt att bli lurad om du inte är försiktig och noggrann i urvalsprocessen.

Några punkter som du bör tänka på innan du väljer hantverkare:

  • Kontrollera att företaget är momsregistrerat och har f-skattesedel! Har det inte det är det troligt att de inte är en seriös aktör.
  • Se till att de har en ordentlig ansvarsförsäkring som täcker eventuella skador som kan uppkomma i och med arbetet.
  • Om företaget i fråga ska utföra el eller vvs-installationer är det viktigt att du kontrollerar att de har giltig behörighet och är auktoriserade att utföra den typen av arbeten. Skulle det vara så att de inte är auktoriserade men ändå gör installationen så kan det vara så att exempelvis inte din försäkring gäller vid en eventuell olycka.
  • Kontakta ett flertal aktörer för en offert så att du kan jämföra pris, tid etc och välja det alternativ som passar dig bäst.
  • Be om referenser! Genom att titta på äldre arbeten som firman har utfört kan du enkelt försäkra dig om att de är seriösa. Har de ett antal nöjda kunder bakom sig finns det mindre anledning att tro att du ska bli missnöjd. Du kan även be vänner och grannar om tips på byggföretag som de varit nöjda med eller titta runt på internet efter kommentarer och liknande.
  • Boka ett möte där ni tillsammans kan sitta och gå genom det arbete som du vill ha utfört. Då kan man ofta upptäcka om de verkar veta vad de talar om och om du får ett förtroende för dem som hantverkare.

Har du väl hittat en firma som du är nöjd med underlättar det mycket i framtiden. Då vet du att du kan lita på att de gör jobbet på ett tillfredsställande sätt och inte försöker blåsa dig på pengar eller undermåligt arbete eller material. Att ha en bra hantverkare som du vet att du kan lita på är guld värt.

3 Aug 2016