Så här leder du bort vattnet från husgrunden på ett smidigt sätt

Dränering är något som alla husägare behöver tänka på. Fuktskador är inte något som någon vill behöva hantera. Det är därför viktigt att inspektera din husgrund noga för fukt. Läs mer här.

Att leda bort vatten från din husgrund är något som du kan göra själv. Det finns sätt du kan undvika att vatten samlas kring ditt hus och därmed skapar problem med fukt. Ett sätt att göra detta är att skaffa tunnor som du sätter under stuprören. Tunnorna fångar då upp vattnet så att det inte rinner ner på marken. Detta är dessutom miljövänligt då du kan använda regnvattnet för att vattna blommorna. En annan investering att göra är en regnvattenspridare. Du fäster denna vid stuprörets mynning. När det regnar rullar den ut och när det inte regnar rullar den ihop sig igen. Detta gör att vattnet leds bort från husgrunden. Om du har problem med fukt i källaren kan detta däremot vara ett tecken på att det krävs en dränering.

Hur mycket kostar en husdränering?

Hur mycket en dränering kostar beror på många olika faktorer. Det beror på hur stort ditt hus är och hur mycket som behövs dräneras. En annan faktor är vad för fuktskador som du redan har. Kontakta en professionell firma och be om en kostnadsfri offert. Här är det alltid värt att kontakta ett flertal firmor så du kan jämföra mellan olika offerts. ROT-avdraget gäller för husdränering och alla firmor med F-skatt erbjuder avdraget. För att få det måste du vara husägare, vara över 18 år gammal och jobba. ROT-avdraget är ett skatteavdrag och du får 30 % av på arbetskostnaden. Du kan använda detta upp till 50 000 kronor per år. ROT-avdraget gäller däremot inte för materialkostnaden som tillkommer för dränering.

Vem kan utföra en dränering?

För det bästa resultatet av dräneringen är det värt att anställa en professionell firma. Om du planerar att utföra dräneringen själv är det fortfarande värt att fråga en professionell om rådgivning. När det kommer till dränering är det viktigt att inget går fel. Det är lätt att gräva fel och råka ta i sönder ledningar. Du får själv inte hantera el, utan detta måste göras av en person med den rätta certifikationen. Glöm heller inte bort att om du vill utföra dränering själv så måste du hyra maskiner under flera dagar, vilket klart kan vara rätt kostsamt.

30 Apr 2020