Så bygger du vindskydd till uteserveringen

När våren är på ingång vill många restauranggäster kunna sitta utomhus. Redan den första april är det tillåtet att öppna uteservering i Sverige och för många restaurangägare är det den mest inkomstbringande säsongen. Har din restaurang ett bra läge på en trottoar eller ett torg med mycket genomströmning av människor ska du självklart satsa på en ordentlig uteservering. Det behövs vanligen inget bygglov om du inte planerar att ha ett tak eller på annat sätt bygga på höjden. Det räcker att ansöka om tillstånd hos polisen.

För att göra det så bekvämt som möjligt för gästerna redan från början av april krävs förstås lite jobb. Infravärme och filtar är väl en självklarhet, likaså ordentliga vindskydd som håålle rblåsten borta. Vindskydd kan samtidigt användas som avgränsare och skapa en ”innekänsla” på uteserveringen. Det finns många vindskydd att köpa från restaurangutrustningsföretag, vanligen i tyg eller glas och bestående av moduler som kan sättas i hop efter behag. Sådana vindskydd är mycket praktiska, men vill du göra något mer originellt kan du fundera på att kanske bygga vindskydden till din uteservering själv. Vi tänkte här ge några exempel på olika typer av lösningar för vindskydd. Förhoppningsvis kan det ge dig idéer och inspiration till din uteservering!

Genomskinligt och vackert

Ett högre vindskydd måste enligt de flesta kommuner vara transparent, och då är naturligtvis glas ett lysande alternativ. Det finns många prefabricerade vindskydd i glas, men ett lite annorlunda grepp är att navända gamla fönster, gärna med lite slitna bågar för att få en rustik känsla. Fönsterbågarna kan hängas i en stadig ram som fästs i marken så att de inte riskerar at trasa ner på gästerna. Det smarta med denna lösning är också att fönstren kan öppnas under varma sommardagar för att erbjuda lite fläkt till gästerna.

Spaljéer

Växter är ett utmärkt sätt att skydda gästerna från blåst, och samtidigt mycket dekorativt. Ett tråg för jord på trottoaren och spaljéer där man låter exempelvis murgröna aller andra klängväxter söka sig uppåt ger en trivsam karaktär åt uteserveringen. Gör spaljéerna lite glesa så att inte grönskan blir för tät. Det blir finast om man kan se igenom växtligheten lite. Ett organiskt vindskydd som släpper igenom lagom lite luft och samtidigt doftar gott och är miljövänligt.

Stål

En mer modern approach är att använda sig av stansat stål. Stål ger en lite industriell känsla som kan passa bra i kvarter som har den prägeln. Se till att det finns hål och glipor där vinden kan slippa igenom, annars skapas lätt turbulens om vinden inte har någonstans att ta vägen när den träffar vindskyddet. Om du letar på gårdsloppisar och i trädgårdsbutiker kommer du garanterat att stöta på den här typen av skärmar och plåtar. Det här är ett bra sätt att skapa nyfikenhet och intresse för din uteservering och en annorlunda upplevelse för dina gäster.

Några avslutande tips

Låt fantasin och kreativiteten flöda när du designar din uteservering, det kommer att löna sig. Var sedan så detaljerad du kan i din beskrivning av uteserveringen när du söker tillstånd och se till att få allt rätt. Då kommer handläggningen av din ansökan att gå fortare och du kommer att kunna vara klar med din uteservering i god tid till säsongen börjar.

20 Dec 2017