Så är det att arbeta som betongbyggare

Många gånger är betong som byggarbetsmaterial ett ganska underskattat material. Det har beskyllts för att vara tråkigt och trist. Det är grått och fult, utan att egentligen behöva vara det. Med tanke på att du i princip kan göra vad som helst med betongen, och måla den och glasera den i vilka färger som helst, har den blivit ett mycket underskattat material. Avsaknaden av färg har gjort den trist och tråkig, mer än nödvändigt.

Ett variationsrikt arbete

Att arbeta med betong är riktigt spännande och variationsrikt. Det är hållbart och så mångsidigt arbetsmaterial. De flesta konstruktioner har betong som grund; hus, broar, tunnlar och väggar är de vanligaste byggnader med betong som grund. De flesta yrkesgrupper som har med byggnationerna att göra arbetar med betong; arkitekter, ingenjörer, konstruktörer, projektledare betongarbetare, montörer och så självklart själva betongarbetarna.

Betongen fraktas färdigt och monteras

Som betongarbetare arbetar med att armera och gjuta olika slags betongkonstruktioner, som husgrunder (oftast när det kommer till husbygge), golv, flerfamiljshus och vägkonstruktioner. Ofta arbetar men med betongen på ett ställe och fraktar sedan den färdigt gjutna betongen där den sedna ska vara. Bygger man hus, kommer betongdelarna fraktade till arbetsplatsen och hissas sedan som delar av huset och byggs ihop med resten.

Betongen slätas ut och slipas

En betongarbetare armerar betongen, gjuter den, arbetar med den så att den blir slät, inte "brinner" för snabbt (stelnar) och kan då vattna den för att den ska hålla rätt temperatur. Efter att den har stelnat kan man slipa och sedan måla den.

Utbildning till betongarbetare

Vill man utbilda sig till betongarbetare går man först gymnasiet på ett byggprogram och färdigutbildar sig som lärling på ett företag under 2,5 år. Sedan väntar yrkesteoretiskt prov. Klarar man det, får man sedan ett yrkesbevis som berättigar dig till arbete med betongen. Framtidsutsikterna som betongarbetare ser fortsatt goda ut, även om den stora byggboomen kan vara bakom oss, dock lär den fortsätta ett bra tag till i storstäderna. De närmaste åren lär inte konkurrensen om jobben vara särskilt stor, vilket spås fortsätta vara de närmaste 5-10 åren.

Finns gott om arbeten i Stockholm

Inom de flesta yrkesgrupperna är det mest arbeten att söka i Stockholmsområdet. Där finns minst ett 100-tal företag som specifikt arbetar med betong. Det finns över 8.000 företag som arbetar med byggnationer av olika slag och som behöver någon som är expert på betong så där lär det finnas tusentals företag där man kan söka arbete. Här kan du läsa om ett sådant: betongarbetenstockholm.nu.

15 Aug 2018