Rot- och Rut-avdraget i symbios

Det som skiljer sig åt mellan rot-avdraget och rut-avdraget är att det förstnämnda är möjligt att använda för tjänster som rör renoveringar, reparationer och nybyggnationer. Detta avdrag innebär att man kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden på sin deklaration och få summan tillbaka på sin skatt. Detta med ett tak om 50.000 kronor per år och per person.

25.000 kronor/ år och per person är det som gäller för det motsvarande avdraget som går att använda för hushållsnära tjänster – städning, tvättning, fönsterputs och så vidare – och där kan man anlita en städfirma och dra av hela 50% av kostnaden för arbetet. Det skiljer sig således lite åt dem emellan; men i grunden så handlar det om samma sak – dock inom olika områden.

En het debattfråga

En annan sak som skiljer sig åt är dock hur man ser på dessa avdrag och för att förklara detta så ställer vi en fråga: kan du snickra? Här kanske hälften svarar att man kan de hyfsat, 25% säger att man är duktig medan 25% säger att man inte alls kan snickra och att man definitivt inte bör närvara vid något projekt som involverar vare sig såg, hammare eller slipmaskin.

Gott så – men vi ställer ytterligare en fråga: Kan du städa? Här skulle förmodligen 90% säga att man kan det och det är också det debatten handlar om. Många menar att rot-avdraget är nödvändigt och att rut-avdraget är onödigt då det i grunden handlar om att man kan tjäna pengar på något man borde kunna göra på egen hand.

Vi tror att det mesta av denna avoga inställning beror på att man ännu inte hittat något område att använda rut-avdraget för. Man kanske tycker att det känns konstigt att se en annan person städa i sitt eget hem och ta hand om den smuts man själv skapat och man känner sig osäker på när det verkligen är okej att använda det.

Rut-avdraget för din byggstädning

Vi tänkte här komma med ett litet förslag där man kan kombinera avdragen i fråga och vi tänker oss att du precis renoverat i ditt hem i Stockholm, använt ditt rot-avdrag för en snickare och här anser vi att du ska använda ditt rut-avdrag för den omfattande byggstädning som kommer att krävas.

Genom att anlita en städfirma i Stockholm för din byggstädning så kommer du att kunna flytta in direkt, du kommer fullt ut att njuta av renoveringen och – framförallt – du kommer att slippa se din dammsugare gå sönder av spån, slipdamm och annat som alltid och utan undantag följer en renovering.

En byggstädning måste göras – men det är inte du som måste hålla i dammsugaren. Anlita en städfirma och använd ditt rut-avdrag för tjänsten. Sällan har rot- och rut-avdraget haft ett så klart samband som mellan en renovering och en byggstädning och det kombinationen borde fler använda sig av.

Här kan du hitta mer information om en firma som utför kvalitativ byggstädning.

15 Oct 2016