Problem med hantverkare i Stockholm

Stockholm är en speciell stad på fler än ett sätt, men om vi ska peka på något som skiljer sig markant från övriga städer i Sverige så handlar det om den unika bostadssituation och allt som kommer på köpet i denna. Om vi kortfattat beskriver den så handlar det om att priserna för bostäder stigit under flera års tid och under de senaste fem-sex åren så har det i det närmaste exploderat; och vi får här hoppas att marknaden kan komma att stabiliseras i och med kraven på amortering som sjösätts i Juni månad. Alla ska naturligtvis kunna ha råd att bo vettigt och detta även i vår svenska huvudstad.

Risker med renoveringar

Det vi tänkte titta lit närmare på här är dock ett annat problem som kommit som en direkt effekt av de höga bostadspriserna – renoveringar. Renoveringar i Stockholm sker på ett mer spekulativt sätt än i andra städer – man kan anlita en hantverkare för att renovera sitt badrum och därefter lägga ut bostaden till försäljning och få ett högre pris än vad man fått utan renoveringen i fråga. Dock – och här är problemet: det finns lite för många hantverkare i omlopp som inte har en aning om vad de håller på med.

Det sker otroligt många fuskjobb i Stockholm och där privatpersoner i god tro anlitat hantverkare som därefter visat sig hålla undermålig kvalitet. Gäller det ett sådant känsligt område som ett badrum och en hantverkare där – en rörmokare, en plattsättare och en elektriker – så kan alla förstå riskerna som finns. Vattenskador.

Och – i och med att många renoveringar sker med en tanke på framtida försäljningar så dras även en tredje part in i affären. Menas här; den som köper en bostad, bor där ett tag och därefter upptäcker en vattenskada i badrummet kommer att hävda dolt fel och så har en process kring vem som ska betala plötsligt inletts.

Dolda fel är frukten av att anlita dåliga hantverkare

Det som är krångligt här är att reda ut skuldfrågan. Dolda fel är något som tar mycket kraft, som tar lång tid och som innebär en period av konflikt – ingen vill betala och det går heller inte att peka på den hantverkare som genomfört jobbet i fråga. Ofta glömmer man nämligen bort att dokumentera, man glömmer att kräva garanti på jobbet och man har bara en tanke på en framtida försäljning för ögonen.

Dolda fel – sprungna ur ett fuskjobb av en hantverkare – är tyvärr vanligt i Stockholm och tyvärr något som förmodligen kommer att synas än mer i framtiden. En vattenskada brukar sällan komma direkt, utan det brukar ta något år innan en sådan syns.

Letar du efter en duktig hantverkare? Här är en firma som vi kan rekommendera: http://www.hantverkarestockholm.biz/.

Rådet är alltså följande: renovera gärna innan försäljning av din bostad i Stockholm – men se till att den hantverkare du anlitar är behörig, kunnig och kan leverera ett ordentligt och korrekt jobb.

14 Oct 2016