Planera takbytet i god tid

Ett takbyte är ett större projekt som behöver planeras noga. Och genom att regelbundet besiktiga taket vet man när det är dags. Men hur ofta behöver taket läggas om och vad kostar det?

Att lägga om taket är en större investering som även är nödvändig. Men ett nytt tak höjer också värdet på fastigheten och gör att man slipper fuktskador som även de kan vara kostsamma. Tack och lov är det inte särskilt ofta man behöver lägga om taket då alla slags material håller relativt länge. Papp är det material som har kortast livslängd, men det håller ändå i ungefär trettio år. Plåt kan klara femtio år medan bra tegel har en livslängd på hundra år. Men för att taket ska hålla riktigt länge måste man också reparera och underhålla det, annars slits det ut i förtid.

Arbetskostnaden för takläggare är större för ett tegeltak

Hur mycket det kostar att lägga om taket beror på vilket slags material man väljer. Papp är det material som är billigast och som även går snabbast att lägga. Tegel- och betongpannor är dyrast och tar även lång tid att lägga, därför blir även arbetskostnaden högre än för de andra taktyperna. Fast ett tak av tegel håller mycket längre än ett papptak, men man ska också ha råd att byta taket när det verkligen behövs. Bäst är om man kan planera för takbytet lång tid i förväg så att kostnaden inte kommer som en överraskning och man hinner avsätta pengar eller ansöka om ett lån. Mer om takläggning hittar du här: takläggaresödertälje.nu

12 Jun 2021