Papptak – oförtjänt dåligt rykte?

Att ha papptak är mycket populärt idag. Samtidigt ses det dock som något som i princip endast läggs eftersom inköpspriset är så pass lågt. Så är dock inte fallet idag. Förutom att kvaliteten har blivit betydligt bättre på bara några decennier, är papptak mycket lägligt på platta hus. Det klarar nämligen lägre lutningar än de flesta andra takmaterial. Papptak klär till exempel många olika kontorsbyggnader i många städer runtom i landet, där flesta troligtvis återfinns i och kring Stockholm.

Billigt

Papptak har alltid varit förhållandevis billigt. Idag är det ett takmaterial som är bra mycket billigare än de flesta andra som finns på marknaden. I dagsläget behöver det dock inte innebära att pappen nödvändigtvis är av dålig kvalitet. Visst går det att få tag på dåliga rullar då och då om man tar det absolut billigaste, men på marknaden överlag finns ett högt kvalitativt urval att välja mellan. Störst fördel har man om man bor i Stockholm eller annan större stad, där det finns ett stort utbud att botanisera i.

Livslängden har ökat

Väljer man det billigaste kanske man har oturen att få tag på papp som inte klarar av mer än 5 år innan det behöver bytas. Granskar man de fabrikat som finns, och väljer något med kvalitet, kan man dock utan problem hitta papp som håller i upp till 30 – 40 år. Om papptaket håller i 30 eller 40 år beror inte bara på pappens kvalitet. Yttre faktorer, så som väderpåfrestningar, påverkar starkt.

Sedan går det att påverka livslängden på taket en hel del på egen hand. Papptak kräver förhållandevis mycket underhåll, och om detta inte sköts, kan livslängden minska med flera år. När det väl behöver läggas nytt tak finns dock fördelen att det går att lägga nytt direkt över det. Med andra material behöver man först riva det gamla innan det nya kan läggas.

Enkelt att lägga själv

Det är inte bara inköpskostnaden som blir lägre om man väljer papptak. Själva takläggningen blir betydligt enklare att göra på egen hand, jämfört med hur det ser ut med andra takmaterial. I städer med många höga hus, Stockholm till exempel, blir det betungande att bära betong eller tegel upp och ner för fastigheterna.

Oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans, kan man alltså spara pengar på att inte anlita en takläggare. Hade man lagt betong eller tegel själv ändå, så sparar man åtminstone tid och energi, för att inte tala om ryggen som skonas.

Som nämnt ovan behöver inte heller det gamla taket rivas när nytt ska läggas. Om du redan har papptak och ska lägga nytt, behöver du alltså inte oroa dig för ökade kostnader eller besvär med rygg där heller.

18 Jul 2017