Olika typer av skivor till köket

Det finns en rad olika typer av skivor till köket. Vilken man väljer kommer till stor del att påverka hur smidigt köksarbetet kommer att gå framöver. Till exempel har stenskivor, träskivor och glasskivor helt olika egenskaper. Därtill finns stenskivor i flera olika material, där granit och marmor är mest förekommande i svenska hem. Något annat som är vanligt att se är klassiska bänkskivor i rostfritt stål.

Bänkskiva i rostfritt stål

De här är vanliga att se i svenska hem. De är praktiska, tidlösa och dessutom ganska billiga att köpa in. Åtminstone är de billiga om det är standardstorlekar det är fråga om. Om man behöver specialbeställa en kan det faktiskt bli ganska dyrt.

Fördelarna med en bänkskiva i rostfritt stål är flera. Som nämnt ovan är de både praktiska och tidlösa. Därtill är de tåliga och tål att nötas. Men det finns också nackdelar. Många talar om att de lätt blir repiga och ibland till och med buckliga om heta kastruller eller stekpannor ställs på bänken.

En bänkskiva i rostfritt stål är enkel att matcha med olika typer av interiörer. Vissa menar att det praktiskt taget är stiloberoende och kan installeras i nästan vilket kök som helst.

Stenskivor

Egenskaperna hos stenskivor skiljer sig åt en hel del beroende på vilket material det är frågan om. Gemensamt för de flesta är att de är ganska dyra att köpa in. Köper man stenskivor i granit kan det dock bli ett bra ekonomiskt val i längden, då materialet har en riktigt bra hållbarhet.

Många väljer stenskivor i marmor, i huvudsak för utseendet. Marmor är ett vackert och tidlöst material som går att matcha med nästan vilken interiör som helst. Det ger hemmet en exklusiv och hemtrevlig känsla på en och samma gång.

Laminat

En bänkskiva i laminat är, precis som en skiva i rostfritt stål, ett ganska billigt alternativ. Samtidigt kan laminat ge en illusion av ett dyrare material, trots att skivor av till exempel marmor och granit är ganska mycket dyrare.

Laminat är tåligt och är inte särskilt känsligt mot nötning. Med det sagt finns flera nackdelar. Laminat är inte känt för att åldras vackert och är dessutom ganska fuktkänsligt i sina skarvar. Den som vill ha ett långsiktigt alternativ bör kanske överväga något annat än en skiva av laminat.

Laminat kan passa i nästan alla olika typer av kök. Dock beror det också på vilken skiva du väljer. De finns i flera olika färger och mönster. Vilken skiva som passar ditt kök bäst är svårt att svara på, men ett bra tips är att gå på magkänslan.

3 Nov 2017