Nya golv igen!

Två saker är säkra. Den första är att trägolv är överlägset snyggast och hälsosammast. Den andra är att även trägolv så småningom blir slitna och därmed mindre snygga. Hur åtgärdar du detta?

Det har sagts förr men det tål att upprepas: inget går upp mot ett trägolv. Ett gediget trägolv håller verkligen i evigheter. Trägolv är snälla mot fötterna och snälla mot miljön. Trägolv ger klass åt hemmet och passar till all sorts inredning. När det handlar om våtutrymmen behöver vi tyvärr fundera över andra material, men i övrigt finns det inga hinder att lägga trägolv i samtliga av hemmets utrymmen. Med hjälp av ytbehandling - olja, vax eller lack - ger vi trägolvet varierande utseende och egenskaper. Med varierande träslag ger vi alla rum en egen karaktär. I dagens utbud finns alltid certifierade alternativ där träet skördats ansvarsfullt. Trä är ett levande material.

Att vårda och bevara ett trägolv

Alla golv behöver viss omvårdnad och alla golv blir med tiden lite slitna och får skavanker. Om man tänker sig för så dröjer det mycket länge innan man behöver göra något alls med sitt trägolv. Men hur tänker man sig för då? Trä uppskattar inte massor av vätska. Det ska helst bara moppas med en lätt fuktad trasa och spillda vätskor får gärna torkas upp så snabbt som möjligt. Trä tycker inte om möbler utan tassar. Tassa upp stolar, fåtöljer, bord och soffor så undviker du att det blir dragmärken i golvet. Trä gillar dammsugare som tar hand om grus, småsten och annat vasst. Det brukar så klart även människor uppskatta att slippa trampa på! När åren gått och ditt trägolv fått fläckar, repor och andra skador så har det blivit dags för golvslipning.

Att slipa ett trägolv

Att slipa trägolv är inte ett jobb för den osäkra då ojämnheter i hanteringen av maskinerna straffar sig strängt i form av gropar i golvet. Hur fungerar det då? Efter det att rummet tömts så rengörs golvytan mycket noga. Sedan används speciella slipmaskiner som hyvlar av det allra översta skiktet. I hörn och runt eventuella rör och dylikt så behövs speciella redskap för att avlägsna ytskiktet. Därefter sugs allt kvarvarande damm upp, och sedan ytbehandlas golvet. Typ av ytmaterial bestämmer man själv eftersom de ger olika utseende och egenskaper. Sedan behöver det hela torka ett i ungefär ett dygn. Resultatet blir ett golv som ser helt nylagt ut och som håller i många år till!

25 Jun 2020