När du behöver byta till nya fönster

Är du villaägare? Är det så attt du ser över energiåtgången när det kommer till din villa? Om inte, är det en mycket bra idé att se över just det. För de flesta villaägarna är det uppvärmningen som kostar, och som tar stora delar av utgifterna på hus. Då kan man täppa till den kostnadsläckan genom att se över hur energin används i din villa och hur du kan effektivisera den. Ett sätt är att se över hur välisolerade fönster du har. Men hur gör man det? Här går vi igenom en del av hur du kan upptäcka om det är dags att byta fönster i din villa.

1. Det drar kallt från dina fönster

Det mest uppenbara som du kan lägga märke till är om det drar kallt från dina fönster när du sitter nära dem. I så fall är det definitivt dags att byta fönster och byta till sådana som är välisolerade och som täpper till det som gör att det drar från dina fönster. Du måste kunna sitta nära fönster utan att det drar in kyla utifrån. Du kan även lägga en temperaturmätare på fönsterbrädan och mäta temperaturen under dagen. Är det kallare än 10-12 grader bör du byta ut fönster.

2. Det är svårt att stänga eller öppna dina fönster

Har du svårt att öppna eller stänga dina fönster kan det vara ett tydligt tecken på att du bör byta ut dem. Marken rör på sig, även här i Norden, vilket innebär att även husen rör på sig. Om dina fönster har blivit svåra att stänga eller öppna beror det på att de inte längre är isolerade mot fasaden och inte passar för den öppning som man har gjort för fönstret.

3. Det blir imma eller vackra isstjärnor på fönster

Blir det ofta imma på ditt fönster? Får du vackra isstjärnor eller rimfrost på dina fönster? Det är ganska så tydliga tecken på att dina fönster glappar och att de inte står emot de olika temperaturer som finns inne och ute. Just rimfrost på fönster är tydliga tecken på att värmen läcker ut genom fönstret och du behöver byta ut dem mot bättre isolerade sådana.

4. Du ser svarta ränder under fönstret när du har det öppet

Om du bor i en storstad, eller nära en hårt trafikerad väg, kommer det en hel del sot från alla avgaser som bilar och industrierna pyser ut. Får du svarta ränder som du ser, när du öppnar fönstret, innebär det att luften pyser in genom fönstret och att de inte är särskilt väl isolerade – då är det dags att byta ut dina fönster. Läs mer här om du vill veta mer om hantverkare som kommer och byter ut dina fönster.

27 Oct 2018