Massiva trägolv för en trivsam och hållbar bostad

Tiljor. Ett enda ord som väcker tusen känslor. Alla som gått över breda golvplankor med sina bara fötter vet känslan. Rent, starkt, grovt och miljövänligt på samma gång. Att gå på golvtiljor är som att sätta fötterna på ett stort tryggt träd. Och det är faktiskt också vad man gör när man kliver på ett massivt trägolv av det här slaget. Det är bara de kraftiga träden som duger till ett sådant golv. I dag är många husägare beredda att betala åtskilliga tusenlappar för att komma över ett parti av gamla golvtiljor. Då betalar man också för den naturliga slitningen, den vackra nötning som golvet fått genom åren. Men det går också att köpa nyproducerade golvtiljor. De kostar en slant men kommer hålla för evigt. Nyproduktion kan inte ge det slitna nötta uttrycket, men å andra sidan kommer alla naturligt vackra repor komma från din egen familj.

Det finns också andra typer av massiva golv som är mycket sköna att ha i ett rum. En stor fördel med just trägolv är att de känns naturliga, varma och mysiga under foten. Det är bra golv att gå på helt enkelt.

Ett trägolv som byta skepnad när du vill

Trägolv sätter verkligen prägel på det rum som de ligger i. Ett trägolv är i sig en god miljövänlig satsning som håller länge. Men det är också ett golv som går att variera i det oändliga. Ett massivt trägolv är roligt att förändra. Det är ett golv som du kan ändra om och om igen.

Under 70-talet var det vanligt att behandla ett massivt furugolv med enkel trälack. Fråga en golvläggare i Stockholm hur många sådana han har fått riva ut ur villor när nya unga ägare flyttat in! Tanken med den här sortens lackade golv är att ådring och kvistar ska ligga synliga för ögat. Lackade golv känns mycket naturnära och var vanlig i både gamla trähus och moderna villans gillestuga för några decennier sedan. Men tyvärr har den här behandlingen av golv lätt för att gulna med tiden och det faller inte alla i smaken. Har du ett lackat furugolv är det ändå inget bekymmer. Du kan slipa bort lacken och förändra golvet utseende. Men tänkt dig för - lackad furu är snart trendigt igen!

Längre bak i tiden brukade man olja in sina golv för att de skulle bli lättare att rengöra. Oljan skyddade mot spillfläckar som annars lätt sjunker in i träet. Ett massivt trägolv som oljas blir vackert på ett helt annat sätt än lackade golv. En annan metod från förr handlar om att behandla sina golv med såpa, såpskura dem tills de får en yta som håller borta smutsen. Den här typen av behandling, både med olja och såpa, behöver upprepas gärna varje år för att golven ska hålla sig vackra och inte tappa sitt hölje som håller smutsen borta.

Ett levande golv är ett vackert golv

Massiva trägolv kan också målas. För några år sedan var vitt populärt men i dag är det vanligare med mer praktiska och dämpade färger till exempel olika nyanser av grått som ger en mer naturlig look till ditt golv. Massiva trägolv kan naturligtvis målas i vilken nyans du vill men en tumregel är att naturliga material ofta passar ihop med en naturlig färgskala.

Massiva trägolv håller länge. De kan skruvas eller limmas på plats. Samtidigt har ett massivt trägolv har en mjukhet i sig som plastgolv saknar. Det är det som ger den härliga känslan under en bar fot. Du kan få märken i ditt trägolv av höga klackar, bestick som tappas och annat. Men det är en del av skönheten med ett golv i ett levande material.

7 Dec 2016