Måla ditt tak i Stockholm – Fräscha upp huset och skydda taket

Att måla taket är ett enkelt sätt att fräscha upp husets utseende och samtidigt ge det ett rejält lyft. Både plåttak och betongpannor kan enkelt målas, och färgen har även skyddande egenskaper. Här är några tips om takmålning och hur du kan dra nytta av dess fördelar.

Skydda taket från fukt och mossbildning

Ett betongtak kan hålla sig fritt från mossa och alger tack vare dess vattenavvisande egenskaper. Mossa och alger kan förstöra taket snabbt om det inte tas om hand, så det är viktigt att ta hand om takfärgen och underhållet regelbundet. Ett plåttak skyddas av dess färg, som också förhindrar att plåten rostar. Om taket repas eller förlorar sin färg är det därför viktigt att man målar om det.

Estetiska fördelar med takmålning

Takmålning kan också ge huset en estetisk uppdatering. Du kan måla taket i Stockholm i vilken färg som helst, men kom ihåg att stora estetiska förändringar kan kräva ett bygglov från kommunen. För att se till att takmålningen görs på rätt sätt och för att undvika skador på taket, bör man anlita en firma med takmålning som sitt specialområde.

Underhåll taket regelbundet

För att taket ska hålla så länge som möjligt och inte åldras i förtid är det viktigt att regelbundet underhålla det. En besiktning av taket en gång om året och fotografering av taket kan vara till hjälp för att upptäcka förändringar och se vilket underhåll som behövs.

Att måla taket kan vara ett enkelt sätt att fräscha upp huset och samtidigt skydda det från skador. Genom att ta hand om takfärgen och underhållet regelbundet kan du också förlänga takets livslängd. Vill du måla taket i en annan färg bör du se till att ta reda på om du behöver ett bygglov från kommunen och anlita en firma med takmålning som sitt specialområde för att undvika skador på taket.

18 Jun 2023