Kontrollera luften regelbundet

Det är viktigt med god luftkvalitet och för att uppnå det kan man utföra kontroller regelbundet. Då vet man vad som behöver förbättras och det kan vara att installera bättre ventilation.

För att må bra så behöver man ha bra luft att andas och det är möjligt att få med byggnader som är korrekt byggda och med bra ventilation. Det är också viktigt att se till att underhålla systemet med ventilation. För att få veta vad som behöver förbättras så bör man genomföra undersökningar regelbundet. En sådan undersökning kallas för OVK-besiktning och det står för Obligatorisk Ventilationskontroll.

Hur ofta ska man göra en OVK-besiktning?

Beroende på vilken byggnad det gäller och vad den användas till så ska besiktningen göras olika ofta. Är det till exempel en lokal som används som förskola så ska besiktningen göras vart tredje år och är det en kontorslokal så räcker det med vart sjätte år. Äger du fastigheter och behöver hjälp så kan du beställa en OVK-besiktning i Stockholm. Efter din besiktning vet du om du behöver åtgärda något eventuellt problem med din ventilation.

Att se till så att inomhusklimatet är av god kvalitet är viktigt eftersom man annars kan få problem med huvudvärk och det är lätt att bli trött med dåligt luft. Med ett bra inomhusklimat så är det lättare att få undan matos och andra lukter. Så om du vill se till att ha bra luft inomhus så ska du se till att ha ett bra och välfungerande ventilationssystem.

25 Jan 2021