Hur stor handdukstork ska man ha?

Hur stor handdukstork ska man ha – finns det några andra saker att tänka på och vilka för- och nackdelar finns med respektive modell? Vi tänkte dels ge några praktiska råd och dels även några estetiska sådana gällande val av handdukstork. Vi hoppas att dessa råd ska räta ut en del frågetecken och hjälpa dig till en bättre affär.

En handdukstork underlättar vardagen och den gör badrummet både enklare att hålla efter och avsevärt mycket mer inbjudande. Således handlar det såväl om en praktisk som en snygg lösning. I synnerhet barnfamiljer kan se en tydlig fördel i att kunna hänga upp handdukar, få dessa torra och därmed spara in på en massa tvätt. En fuktig handduk luktar illa, den behöver tvättas och gällande tvätt av sådana så tar de mycket plats – summan av detta blir att man tvingas tvätta oftare och att man genom detta dels förlorar värdefull tid och dels också får en högre elräkning.

Man ska emellertid lägga ner lite tid på att undersöka vilken typ av handdukstvätt man verkligen behöver. En undersökning som dels, naturligtvis, ska ske utifrån hur pass stor yta man har att röra sig med. En större handdukstvätt tar över, den syns och den tar plats – i ett mindre badrum så riskerar man att ytterligare krympa storleken genom att välja en alltför stor handdukstork. Storleken ska således avgöras av hur pass stort badrum du har. Gällande höjden så brukar man säga att femtio centimeter är lite av ett minimum; många väljer emellertid att hänga sina torkar betydligt högre än så.

Flera spännande designer

Få badrumsrenovering i Göteborg

Utformningen är också en smaksak. De flesta väljer den raka, mer stegformade modellen. Det är smart sett till att den dels kan väljas som en längre modell och dels också går att få väldigt smal. Man kan i och med detta få plats med många handdukar – trots att handdukstorken egentligen inte se så stor ut. Det är en lösning som rekommenderas – återigen – i lite mindre badrum.

Färger och finish finns i hur många olika alternativ som helst. Vi kan nämna mässing, krom, högblankt, vitt, svart och så vidare – det finns alla tänkbara designer att ta del av. Även här är ditt tycke och smak det som slutligen får agera domare. Placeringen är en viktig sak. Bygger du ett nytt badrum så har du fria händer då du kan planera badrummet på ett annat sätt. Ska du ha en handdukstork i ett befintligt, äldre badrum så måste du ta hänsyn till var det finns el- eller vattenledningar. Det optimala – om det finns valfrihet – är naturligtvis att ha handdukstorken i direkt anslutning till duschen eller badkaret.

Vattenburen eller eldriven handdukstork

Det leder oss in till nästa fråga: ska du välja en vattenburen handdukstork eller en modell som drivs av el? Det handlar i stort om vad som finns förberett i ditt hem och i ditt badrum. De flesta väljer en eldriven sådan och man gör det som en följd av komfort. Tänker man mer miljövänligt så är en vattendriven att föredra, men vid det valet så får man också vara beredd på att slingorna är kalla under sommarhalvåret – detta som en följd av att det inte går varmvatten i ledningarna.

Många tillverkare har emellertid modeller som kombinerar både el och vatten. Vid installationen av en sådan så bör man ta hjälp av en installatör. Man bör överlag vara försiktig gällande installationen. Dels för den egna säkerhetens skull och dels också sett till funktionalitet. Detsamma gäller skötsel, underhåll och service. Visar sig problem så är det bäst att låta en fackman kika närmare på vad som eventuellt måste åtgärdas. Läs mer om badrumsrenovering som du kan få tag på i Göteborg på: https://www.badrumsrenoveringigöteborg.se.

1 Oct 2019