Hur ofta bör jag slipa golvet?

Trägolv är vackra levande golv som förändras med tiden och som är mjuka och varma att gå på. Men hur gör man när golven börjar se fula ut? Hur lagar man golv som gått sönder och riskerar fotskador.

Om man har ett trägolv så har man också ett golv som är extra känsligt för skador av fallande objekt, möbler som förflyttas och spillda vätskor. Av den anledningen bör man skydda golven så gott det går genom att använda möbeltassar och mattor under möbler som flyttas runt mycket, som exempelvis köksstolar. Man kan lägga klinker närmast köksskåpen för att undvika att vatten skadar. Och givetvis använder man någon typ av skyddande lager på trägolv, som lack, såpa, olja eller färg. Viktigt är även att man tar bort spill så fort det kommer, så att det inte hinner ligga och gro in sig i golvytan. Det finns även möjligheten att man kan behandla endast en del av ett golv, beroende på vad det är för golv, vilken behandling man använt och var på golvet som skadan finns. Och på det viset kan man klara sig länge innan man för första gången behöver behandla hela golvet.

Tjockare slip-yta på golvet

Om man köper ett brädgolv så kan det slipas otaliga gånger, beroende på tjockleken på planken. Men parkettgolv kan man slipa olika många gånger beroende på tjockleken på slip-ytan som golvet har. Beskrivningen brukar ha en notering om hur många gånger man kan slipa golvet, men generellt sett så är det tre till fem gånger, innan golvet anses vara förbrukat. Av den anledningen så måste man försöka dryga ut underhållet och göra det punktvis, annars har man på mycket kort tid tagit slut på golvet och måste byta det mot ett nytt.

Snabbt fix och trix

Har man behandlat golvet med olja eller såpa så kan man mätta golvet för att få eventuella skador att resa sig upp. Man häller då på för mycket vätska och väntar ett tag, för att sedan suga upp allt överflödigt igen. Har man ett målat golv så kan man fuska lite genom att måla det intryckta/skadade partiet extra många gånger, så fyller färgen ut det som är intryckt. Vilket golv man än har, vilken ytbehandling man har och vilken skadan än är, så finns det lite fix och trix som gör att man kan dryga ut tiden som golvet är fungerande. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.golvslipningnacka.nu/

8 Apr 2020