Hur lång är lärlingstiden för elektriker?
Elektronik är ingenting man bör greja med själv. Ge dig inte på sådana projekt utan utbildning! När det kommer till el ska det alltid skötas av kunniga elektriker, annars kan det bli problem.
Kan du mycket om el? Är du intresserad och vill lära dig mer om ämnet? En utbildning inom elektronik är för den som är teknikintresserad men som även har ett naturligt intresse för det elektriska. Ofta får man efter en avslutad elektrikerutbildning spendera en period som så kallad lärling. Den tiden spenderar man på en firma eller hos ett företag som har certifierade och erfarna elektriker. Där får man utföra de jobb som elektriker gör. Det är väl lite grann som praktik kan man säga. Man har utbildningen färsk i bagaget men man behöver också bevisa i praktiken att man vet vad det är man sysslar med. Hur lång är då en sådan lärlingstid?
Nästan som en praktikperiod
Normalt sett så är den tid man spenderar som lärling ungefär ett år lång; sextonhundra timmar brukar man säga och det blir ungefär ett år. Denna tid räknas som slutskedet av ens utbildning. Oftast får man betalt, men inte en sådan lön som en färdigutbildad elektriker har - det kommer sedan efter avslutad utbildning. För att man ska få utföra sin lärlingstid hos ett företag så måste det företaget i fråga vara anslutet till installationsavtalet mellan IN och SEF. Se till att ha koll på denna detalj innan du påbörjar något som kanske ändå inte kommer att räknas i slutändan. De flesta brukar tycka det är skönt när den lärlingstiden är över. Det är ju då man är elektriker på riktigt!
Självständigt arbete
Det är viktigt att den lärling som elektrikern har bredvid sig under året får göra så mycket som möjligt. Det är på det viset hen lär sig bäst, genom att få jobba med så stora saker som möjligt. Vara med överallt och få se och göra, det är ju så vi lär oss saker och ting eller hur? Det är också bra att personen i fråga får spendera så mycket tid som möjligt med självständigt arbete under sin tid som lärling. På så vis märker man ifall det fungerar eller inte. Självklart finns färdiga och utbildade elektriker nära till hands för lärlingen att kunna rådfråga och få hjälp av. Så funkar det ju även när utbildningen är klar, man tar hjälp av varandra.
Andra inlägg
- Mindre flyttstress när man tar hjälp av en flyttfirma på Lidingö
- Badrumsrenovering med stil i Örebro
- Brandtätning i Södertälje skyddar liv och egendom
- Effektiv ventilation för en sund villa
- Hyra av maskiner för Göteborgs byggarbeten
- Hållbara och vackra bänkskivor i Malmös bostäder
- Fossilfri energi med bergvärme i Stockholm
- Markentreprenadens konst i Göteborg
- Markarbeten har en viktig roll i Västerås stadsutveckling
- Skydda husgrunden med dränering i Västerås