Hjälp du kan behöva med din badrumsrenovering

Många renoveringar i Sverige sker lite på måfå. Menas här: marörmokaren kanske går omkring och stör sig på något i sitt hem så till den milda grad att det plötsligt får vara nog; varpå man initierar projektet i fråga. Om det sedan handlar om en större badrumsrenovering eller att bara fräscha upp i hallen gör detsamma – det är själva tankegången vi vill komma åt och den bristande planeringen som denna för med sig. För; ogenomtänkta renoveringar blir sällan bra och detta oavsett om man själv är den som håller i hammaren eller om man anlitar professionell hjälp för det.

Naturligtvis så finns det olika grader av ett misslyckande också och här måste man definitivt göra skillnad på nämnda uppfräschning av hallen samt den badrumsrenovering vi nämnde samtidigt. Den förra kan man – inom vissa ramar – ha råd med att misslyckas inom; den senare – en badrumsrenovering – har man det inte och detta av den enkla anledningen att varje misstag där kommer att föra med sig höga kostnader. Hur billig är exempelvis en vattenskada?

Några viktiga punkter att tänka på

Vi tänkte här peka på en sanning och denna ligger i att du – oavsett vilken kunskap du förvärvat dig samt hur pass händig du är – kommer att behöva någon form av hjälp vid din badrumsrenovering. Något som vi tänkte bevisa genom att ställa upp några punkter som kan påvisa vilket typ av projekt det egentligen handlar om samt hur pass komplex det egentligen är.

• Planeringen: hur ska ditt badrum se ut och vilka behov kan du tänkas ha? Och: vad är egentligen möjligt att göra och till vilken kostnad? Många påbörjar sitt projekt bara för att halvvägs in inse att man inte har de ekonomiska muskler som krävs för att slutföra det. Något som i bästa fall innebär en pinsam promenad till banken för att låna mer pengar; men som i sämsta fall innebär att man måste lägga allting på hyllan för en tid. Hjälp i detta? En snickare, en arkitekt eller varför inte de som kan – specialister på badrumsrenoveringar?

• Får göra/får inte göra. Du kan ha vana av att sätta kakel och klinkers och du kanske vet hur man ska dra vatten- och avlopp. Det är också detaljer som du får göra i din badrumsrenovering. Däremot – och det här är väldigt, väldigt viktigt – så måste du ta hjälp av en behörig elektriker då det kommer till att exempelvis koppla in golvvärme (något som många idag aktivt eftersöker).

• Rivningen: innan du kan påbörja din badrumsrenovering så måste ditt gamla badrum rivas ut. Något som – i synnerhet i lägenheter – inte är någon enkel historia. Container – större plastsäckar (modell big-bag) – muskelkraft eller skylift? Allt detta kräver planering och – i de flesta fall – professionell hjälp. Underskatta inte rivningen!

Du lär behöva hjälp med din badrumsrenovering i Tyresö

Som man kan se av allt detta så finns det en sannolikhet i att du någonstans under projektets gång kommer att behöva hjälp (inte minst gällande det elektriska) och att du bör ha det i din beräkning. Här kan du med fördel dra nytta av det rot-avdrag som finns och där du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden den hantverkare du anlitar kostar. Detta med ett tak om 50.000 kronor/år och per person. Glöm inte att använda ditt rotavdrag; det gör verkligen skillnad (och det finns där för att man ska minimera riskerna vid renoveringar).

10 Jan 2017