Hemmafixartips - måla vardagsrummet

Att måla om vardagsrummet kan vara ett enkelt sätt att piffa upp hemmet utan alltför stora kostnader. Lite ny färg ger rummet en fräsch glans och det är inte särskilt svårt att klara av på egen hand. Dock finns det några saker som du bör tänka på innan du sätter igång med målningen. Här följer några smarta tips som förhoppningsvis förenklar ditt arbete.

Planera

Se över rummet ordentligt innan du börjar måla. Det är viktigt att veta hur stor yta du ska måla samt vilket skick den gamla väggen är i. Behövs det rivas ner gamla tapeter? Behövs det bredspacklas eller räcker det med att spackla igen mindre hål och ojämnheter. Ju bättre förberedd du är, desto lättare blir det att göra jobbet.

färgval måla vägg

Ta hem färgprover

När det rör sig om att måla om ett vardagsrum är det extra viktigt att du hittar en färg som du vet att kommer vara nöjd med. Låna hem färgprover från färgbutiken och se efter vilka som passar bäst. Ibland kan man även få ta med sig små mängder färg hem för att måla på en liten del av väggen för att på så sätt se hur färgen gör sig i rummet. Prata med din lokala färghandlare så hjälper de dig säkert.

Investera i bra penslar och rollers

Fuska inte med verktygen. Ju bättre penslar och rollers du har, desto bättre kommer resultatet att bli. Se även till att du har penslar och rollers för de olika momenten i väggmålningen. Exempelvis kan det behövas mindre penslar för målning runt kontakter och vid tak och speciella rollers för målning bakom element. Har rummet många platser som kan räknas som svårmålade kan det till och med vara rekommenderat att anlita en professionell målarfirma för att få bästa resultat.

Fuska inte med grundjobbet

Rengör ordentligt och spackla igen alla ojämnheter så att du får ett jämnt och heltäckande resultat. Täck lister och kanter med maskeringstejp och var snabb med att ta bort eventuellt spill så att det inte blir fläckar.

Måla flera lager

Måla minst två lager efter grundmålningen. Se till att färgen får torka ordentligt mellan strykningarna. Även om det vid en första anblick ser bra ut efter en strykning finns det stor risk att färgen kommer att blekna om du inte stryker minst en gång till.

Du kan förstås även ta hjälp av en professionell målare.

3 Aug 2016