Hemmafixartips - platsbyggd bokhylla
Det kan ibland vara svårt att hitta bokhyllor som passar perfekt i din bostad. Antingen har de fel mått eller fel design eller så utnyttjar de bara ytan dåligt. Genom att platsbygga bokhyllor i hemmet tar du vara på all tillgänglig yta och får på samma gång snygga och praktiska hyllor som både underlättar städning och ger ditt hem en unik look.
Att platsbygga en bokhylla behöver inte vara så svårt som det låter. De flesta av momenten klarar du på egen hand även om du inte har någon tidigare erfarenhet och det är bara i vissa fall som du kan komma att behöva anlita en professionell snickare. Kan du dessutom måttbeställa virke från leverantören underlättar det än mer.
Här kommer några smarta tips på hur du enkelt och smidigt kan konstruera din egna platsbyggda bokhylla med endast lite eller ingen professionell hjälp.
- Inled med noggrann planering. Ta mått på ytan där hyllan ska placeras och se till att du även får med om måtten skiljer sig nämnvärt mellan golv och tak (vissa äldre hus kan exempelvis vara lite sneda och då kan det vara bra att ta detta i beaktning i din ritning).
- När du har mätt noga och väl är det dags att göra en ritning över bygget. Ange här hur många hyllplan du vill ha, vilka höjd och längd det ska vara på respektive hyllplan samt vilket djup du vill att hyllan ska ha. Glöm inte heller att rita in en sockellåda som bokhyllan ska vila på samt bak- och sidostycken. Ange exakta mått för att förenkla vid montering.
Vi rekommenderar att du väljer ett lite högre hyllplan för större böcker och tidskriftsamlare och ett standardhyllplan för vanliga böcker. Om man vill kan man även göra ett hyllplan för pocketböcker. Det blir ofta snyggt när avståndet mellan hyllplanen är perfekt anpassat efter böckernas höjd.
- Därefter är det dags att välja material. MDF är enkelt och prisvärt och håller bra för böckernas tyngd så länge hyllplanen inte är allt för breda. Rör det sig om en bred hylla kan rekommenderar vi att du delar upp hyllplanen så att de är maximalt 1,5 meter breda. Utöver detta kan det behövas förstärkning för att stå emot tyngden. Det sista du vill ha är hyllplan som bångnar av vikten.
Vill du lyxa till det mera kan du också välja mer exklusiva träslag som ek och björk. Dessa är lite mer svårarbetade och ibland kan det vara bra att ta hjälp av en snickare för att såga till dem ordentligt.
- Då är det dags att beställa virke. Nu kan du välja om du vill måttbeställa virke eller om du vill såga till det på egen hand. För en relativt billig penning kan många brädgårdar och byggvaruhus såga till ditt virke vilket förenklar ditt arbete ordentligt och vi rekommenderar detta då det gör att du får perfekt tillsågade socklar och hyllplan.
- Börja sedan med att montera sockellådan på plats. Se till att den är helt horisontell med hjälp av ett vattenpass (vattenpasset är ett omistligt verktyg vid ett bokhyllebygge).
- Därefter monterar du stommen eller stommarna som ska stå på sockellådan. Börja med att skruva fast sidostyckena på bakstycket samt fäst ett hyllplan nedtill och upptill för stabilitet. Lyft sedan upp stommen på sockeln och förankra bakstycket i väggen med borr och skruvplugg. Se till att stommarnas sammanlagda bredd inte överstiger utrymmets bredd genom att lägga ut dem bredvid varandra efter att de monterats. Även här kommer vattenpasset till användning så att det inte blir snett någonstans.
- Börja sedan att montera resten av hyllplanen. Du kan välja att fästa dem med hyllbärare som du köper på byggvaruhuset eller tillverka egna av trä som du fäster i sidostycket (se bara till att du får exakt samma mått på alla sidostycken så att hyllorna hänger helt rakt. Kontrollera med vattenpass innan du fixerar dem helt.)
- Nu kan du välja om du vill täcka eventuella glipor mot väggen eller mellan sektionerna med hjälp av lister. Det finns idag många färdiga lister att köpa som enkelt kan fästas på utsidan av bokhyllan för att ge den ett mer proffsigt intryck. Sätt gärna dit såväl sockellist som taklist också för att förstärka den platsbyggda känslan.
- Avsluta sedan hela arbetet med att slipa och spackla eventuella skruvhål, skador eller ojämnheter och måla sedan hela hyllan i en färg som passar bra.
Andra inlägg
- Mindre flyttstress när man tar hjälp av en flyttfirma på Lidingö
- Badrumsrenovering med stil i Örebro
- Brandtätning i Södertälje skyddar liv och egendom
- Effektiv ventilation för en sund villa
- Hyra av maskiner för Göteborgs byggarbeten
- Hållbara och vackra bänkskivor i Malmös bostäder
- Fossilfri energi med bergvärme i Stockholm
- Markentreprenadens konst i Göteborg
- Markarbeten har en viktig roll i Västerås stadsutveckling
- Skydda husgrunden med dränering i Västerås