Håll huset luftigt och varmt – isolera på rätt sätt

Att elda för kråkorna gör ingen villaägare glad. Se till att ditt hus är isolerat på rätt sätt och med rätt material. Då får du ett inomhusklimat som är behagligt, ekonomiskt och hälsosamt.

Ska man trivas bra med klimatet i sitt hus är det viktigt att isoleringen fungerar. Det spelar ingen roll hur du värmer huset, med ved, bergvärme, luftvärmepump eller el. Är det inte isolerat flyr värmen sin kos snabbare än du hinner säga åkarbrasa. Det blir inte bara kallt inne, luften kan också bli fuktig och rå. Det är varken bra eller trevligt att bo så. Ett välisolerat hus handlar alltså inte bara om värme. Luften ska kunna cirkulera på ett bra sätt för att skapa ett optimalt inomhusklimat. Det bästa sättet att se till att huset är riktigt bra isolerat är att kontakta en specialist och få huset besiktigat. Då får man veta om isoleringen håller måttet eller om den behöver bytas ut och förbättras.

Spendera för att spara

Att isolera om ett hus kan innebära en ganska stor kostnad. Men den kostnaden krymper betydligt om man tittar på hur mycket extra det kostar att hålla ett dåligt isolerat hus varmt. När värmen inte stannar i huset får värmesystemet jobba hårt för att upprätthålla en godtagbar innetemperatur. Oavsett vad man har för typ av uppvärmning så innebär det en extra kostnad. Det slipper man om huset är rätt isolerat. Dessutom stiger värdet på ett hus som är rätt och riktigt isolerat. De pengar en isolering kostar tjänar man alltså snart in igen.

Ta hjälp av ett kunnigt företag

En isolering som fungerar är ingen lätt sak att åstadkomma. Det finns otroligt många olika sätt att isolera med olika material. Det finns även många oväntade ställen där värmen kan sippra ut, till exempel runt ventiler och fönster, där speciell isolering måste användas. Det bästa är att låta en fackman från en seriös isoleringsfirma titta på huset först. På så sätt får man en komplett genomgång av huset. Då vet man vad som eventuellt behöver göras åt isoleringen, vilka isoleringsalternativ man har och vad det kommer att kosta. Dessutom ser de till att isoleringen kommer på plats som den ska, att allt fungerar och att det ser snyggt och prydligt ut. Låter man en riktig isoleringsfirma göra jobbet så kan man lugnt bo och njuta av ett varmt, behagligt, bekymmersfritt och friskt inomhusklimat i många år utan att behöva oroa sig.

28 May 2020