Golvslipning och lackning av trägolv - matnyttiga tips

Det brukar heta att ett trägolv får patina och blir vackrare med tiden. Visst stämmer det, men det är också en sanning med modifikation. Ett trägolv som används flitigt, som till exempel en småbarnsfamilj med djur, kommer att behöva lackas om ett antal gånger. Skyddet från lacken kommer helt enkelt att behövas på ett golv som utsätts för slitage från en familj under en längre tid.

Är golvet repigt och slitet är det dessutom lämpligt att slipa om ytan. Tar man hand om sitt trägolv på ett korrekt sätt så kan det faktiskt hålla längre än huset det är lagt i. Läs mer på http://www.golvslipninggöteborg.com/.

Lack skyddar mot smuts

Dessutom skyddar lacken på ett fantastiskt sätt mot smuts, repor, färgförändringar och andra skavanker. Kort sagt: golvet blir både mer lättskött och vackrare än ett obehandlat golv.

Lack torkar snabbt, därför ska man ta ordentligt med lack på penseln och stryka jäms med ådringarna i träet. Snåla inte med lacken, ju fler lager du lägger på, desto tåligare blir golvet.

Viktigast är dock att man slipar och dammar av ordentligt innan lackeringen påbörjas.

Innan du börja lägga på lacken så är det ofta lämpligt att slipa med ett fint sandpapper, men är golvet välbehållet så kan det räcka att rugga upp det en aning.

Låt ett proffs ta hand om ett hårt slitet golv

Om golvet är riktigt hårt slitet bör du låta en professionell hantverkare slipa om det. All evenuell vax måste också slipas bort från trägolvet, annars kommer inte lacken att fästa ordentligt.

Om behovet av slipning är stort så lär det behövas en golvslipningsmaskin. Här rekommenderar vi att du låter en professionell golvläggare sköta jobbet, eller i alla fall valet av slipmaskin.

Räkna med att hela arbetet, inklusive flyttning av möbler, rengöring, lackning och städning efteråt, kommer att ta några dagar. Viktigt är att du låter ytan torka ordentligt innan du möblerar igen. Ett dygn är minimum att låta lacken torka.

Viktigt att välja rätt sorts lack

Vilken lack du ska välja beror på flera faktorer, bland annat vilket träslag golvet är gjort av och var i huset det är lagt. Till mjuka trägolv, som furu, bör du inte välja ett för styvt lack, det riskerar att spricka av golvets rörelser. Ska rummet användas mycket så bör du välja ett lack med starkare yta. Din färghandlare kan säkert hjälpa dig att hitta en lack som passar just ditt golv.

Till sist går vi igenom vad du kommer att behöva för utrustning när du ska lacka om trägolvet.

Nödvändiga verktyg: hammare med klo, bred lackpensel, filtroller med skaft, dammsugare, färgtråg, slipplatta. Material: diskmedel (milt), tvättnafta, t-sprit, slippapper, trasor, lack, hink.

5 Jun 2017