Fråga svar om VVS-underhåll

Vad är VVS?

VVS står för vatten, ventilation och sanitet. Det är vad man förut kallade för rörmokare. Man mokade med rör, helt enkelt. Numera är det ju inte bara rör man mokar med, utan även ventilation. Man arbetar brett med allt som har med vätskor som ska färdas i rör att göra. Och man arbetar med allt som har med ventileringar att göra. Man kan även arbeta på industrier, där man kanske har en produktion med cellulosamassa, till exempel som ska färdas från en plats till en annan via industrirör.

Hur utbildar man sig till VVS-montör?

Man går på någon av gymnasiets byggnadsprogram med inriktning mot VVS. Går man inte på gymnasiet efter nian, kan man alltid gå på komvux. Man måste i alla fall ha gått ut grundskolan för att vara behörig till gymnasiets utbildningar.

Vad tjänar en VVS-montör och vad kostar det anlita en VVS-montör?

I genomsnitt har en VVS-montör ungefär 256 kronor i timmen. Får en VVS-montör den summan i timmen får hon eller han cirka 42.000 kronor i månaden innan skatt. 

Kan man dra om rör själv?

Är man händig och förstår hur rören är dragna under den egna villan, finns det nog inget som kan hindra dig från att dra dina egna rör, men, skulle något gå fel i din egenhändiga rördragning och du skulle vilja att ditt försäkringsbolag ska betala för skadan, kommer de sannolikt inte att vilja göra det. Det är för att om du har dragit rören själv, kommer försäkringsbolaget att hävda att du inte är utbildad rörmokare och inte har gjort det enligt gällande branschregler. Så det är ju det enda som kan göra det tveksamt att dra rören själv.

Vad kostar det att dra nya rör?

Det kostar mellan 50.000-100.000 kronor för både material och arbetskostnad, att dra nya rör till din villa. Att priset varierar så mycket beror på hur långt man måste dra dessa rör. Arbetet för att gräva kostar per meter, samt att priset varierar på var i landet som rören ska dras, vad det företag som gör det åt dig tar för pris. Men nya rör ligger på det spannet. Här räknar vi med rör till ett nytt hus. Handlar det endast om ETT nytt rör, kostar det kanske mellan 10.000-20.000 kronor för material och arbetet. Kom ihåg att Rot-avdraget sänker priset med 50 procent men inte mer än 30 procent på hela året.

Vad är relining?

Relining är en åtgärd för att förstärka det som du redan har när det kommer till rör. Det innebär att man antingen sprutar in plast i de rör som du har. Sedan härdar man rören ås att plasten lägger sig som en hinna innanför rören, eller så för man in hela och nya plaströr i de befintliga rören som du har. För man in nya plaströr i de rör som du redan har, får du nya rör inuti rören. Du får en bättre smak på vattnet och dina gamla rör håller under längre tid.

Hur kan man upptäcka att rör har spruckit?

Om du inte längre får vatten när du tappar din kran är det ett tydligt tecken på att du har läckage på rören, om det inte är så att någon har stängt av vattenkranen. Då kan man kontrollera det med kommunen, eller grannarna om något har hänt. Får du stopp i avloppet, kan det också vara tecken på att rören inte fungerar längre.

Vid alla dessa olika problem som vi här har radat upp, kommer du förmodligen att behöva en rörmokare. Bor du i Uppsala kan vi rekommendera att ta kontakt med en professionell rörmokare.

25 Oct 2018