Fördelar och nackdelar med så kallade offerttjänster

En offerttjänst är en tjänst som hjälper privatpersoner att få in offerter från flera olika företag utan att kontakt behöver tas med samtliga dessa. Det är gratis för konsumenten eftersom företagen som är med i tjänsten betalar en viss summa för att bli synlig mot kunden på detta sätt.

Exempel:

En person i Täby vill ha hjälp av en snickare för att bygga om i hemmet. Personen går in på offerttjänstens hemsida och fyller i uppgifter att hjälpen behövs i Täby samt anger att det är en snickare som efterfrågas. Därefter anges vad som behöver göras så utförligt som möjligt. Detta för att de samarbetande företagen tydligt ska kunna ge en offert.

Inom någon dag kommer sedan ett flertal offerter att levereras till personen. Det kan då både vara snickare från Täby och resterande del av Stockholm som valt att svara. Mycket beror det på arbetets storlek. Är det ett stort arbete är många snickare villiga att åka längre sträckor.

Därefter kan personen välja vilken snickare som ger det bästa priset, kontakta den och få arbetet utfört.

Fördelar

Fördelen med denna tjänst är att man snabbt får svar från flera olika företag. Därmed behöver man själv inte kontakta en rad olika företag utan det räcker med att behovet en enda gång beskrivs. I och med att priset kan skilja relativt mycket finns det därmed tusenlappar att spara på att välja det billigaste alternativet.

Nackdelar

Även om det är en jämförelse som sker så är det inte säkert att den är så komplett som man kan tro. Kanske är det enbart 3-5 snickare som är med i tjänsten och skulle några av dessa inte vilja ha jobbet slutar det med att en jämförelse enbart sker av 1-2 företag.

En annan nackdel är att vissa större företag inte vill vara med på dessa jämförelser. Orsaken är delvis att det kostar pengar för företagen att vara med. Ett känt företag med gott rykte ser därmed inte behovet att betala pengar för att få kunder som primärt vill jämföra priser – och inget mer.

Är det enbart priset som är intressant kan denna tjänst vara bra. Men man bör även vara beredd på att komplettera jämförelsen genom att själv kontakta ett par snickare på egen hand. Detta för att ställa prisnivå och service i jämförelse mot andra företag inom branschen.

14 Nov 2017