Få en total badrumsrenovering

Att renovera badrum är ett stort projekt. Ska du göra det själv? Då gäller det att du planerar för din renovering. Det kanske du bör göra i en viss ordning så att ror hela projektet i hamn. Det första du bör göra är en grov budget. Vad kommer det att kosta? Hur mycket är det du vill renovera? Vad kommer materialet att kosta? Ska du anlita hantverkare? Då behöver du räkna på arbetskostnaden. När du väl har gjort en budget, kan du sedan ta in offerter från lite olika hantverkare och jämföra vad de tar. Kom ihåg att du har rätt att göra ROT-avdrag, och som mest 30 procent av arbetskostnaderna och inte mer än 50.000 kronor per år och person som äger bostaden. Ju fler ni är som äger bostaden, desto fler kan dra av arbetskostnaden. När du väl har fått in offerter, är det dags att kolla upp hantverkarnas referenser. Vem är bäst lämpade att göra jobbet? Minns att det finns bra hantverkare – och så finns det de som inte är så bra. Det är därför man ska ta referenser.

Lägg på ännu mer på kostnadskontot

När du väl gjort en budget, se över den en gång till. Lägg på mer vad gäller kostnaderna. Ingen blir glad över en glädjekalkyl. Ta med även oförutsedda utgifter. Sedan är det bara att åka till byggvaruhuset. Det är då det roliga börjar.

Sedan är det att agera byggherre...

När väl det är gjort gäller det att leka ”byggherre” och åka skytteltrafik till och från byggvaruhuset. Kanske du måste säga till om saker och ting inte blir som du tänkt dig och se till så hantverkarna lägger kaklet åt rätt håll. Vilka färger önskar ni er? Ska ni göra något åt innertaket? Det är inne att låta taket gå i fina färger och mönster och istället låta väggarna målas eller kaklas i neutrala färger. Prova, det blir mycket snyggt, såvida hantverkaren vet vad hen gör.

Ska du flytta på rör, bör du ta kontakt med en duktig rörmokare och se till så att hen kommer i tid, då hantverkarna behöver flytta på handfat, dusch eller badkar. Ska du dra nya elledningar? Då bör du göra samma sak då; ta in en duktig elektriker, som kommer i tid, så inte hantverkarna behöver vänta på att hen ska komma och göra sitt jobb. Du får gör ett arbetsschema så att arbetet flyter på och inte tar flera månader innan ni får tillträde till badrummet. Det kan bli jobbigt i längden.

...eller anlita en totalentreprenör

Tycker du det verkar jobbigt kan man i stället anlita hantverkare som tar ett totalansvar och agerar totalentreprenör. Då tar de ansvar för allting, och tar in egna rörmokare, elektriker och målare. Läs mer på : badrumsrenoveringuppsala.nu.

31 Jan 2018