Ett gjutet golv inomhus

Gjutna golv blir alltmer vanliga på olika ytor i byggnader. Men hur håller man ytan i gott skick? Kan man ändra ytskikt på ett gjutet golv och hur går det till när man i så fall gör den ändringen?

Inom begreppet gjutna golv finns det en mängd olika material. Det kan vara vanliga betonggolv som exempelvis är vanliga i garage och förråd. Asfalt som oftast används i parkeringshus. Eller gjutna betonggolv med marmorkross. Men alla dessa golv kan man numera också få även i vanliga rum på företag, butiker, kontor och i bostäder. Det blir en kombination av mjukhet och hårdhet som blir väldigt tålig, beroende på hur man ytbehandlar golven. Men precis som alla golv så kan de med tiden bli hårt nedsmutsade, gå sönder eller börja se glåmiga ut. Golvet kan bli repat av gruskorn, sten eller annat som skadat ytskiktet och får smuts att tränga in. För att golven ska se snygga och blanka ut längre så kan man använda sig av en polermaskin och speciella medel. Det gör att ytan blir både tålig och håller sig snygg längre. Men om det ändå är dags att göra en ordentlig uppfräschning av det gjutna golvet så är det lättare än med de flesta andra golv, på grund av att det är ett gediget golv som kan slipas.

Slipa och behandla

Om man jämför ett gediget trägolv med ett gediget gjutet golv så är det gjutna golvet oftast betydligt tjockare. Det är en ökad tjocklek som behövs för att golvet ska hålla ihop sig. Men det innebär också att det finns bra med sömsmån till att slipa golv. Antingen gör man det för att golvet har fått skador eller ser tråkigt och slitet ut. Men man kan även göra det för att man vill ha någon annan typ av ytskikt. Och det är enkelt gjort genom att slipa golvet och sedan behandla med önskat medel.

Med fina penseldrag

Golv som man slipar och behandlar kräver olika grader av noggrannhet beroende på golvets typ och vilken behandling som gäller. Sprider man exempelvis ut färgspån på ett betonggolv så lurar det ögat ifall ytan inte är helt jämn. Men om man väljer en mycket slät och blänkande behandling så bör golvet vara helt jämnt. Speciellt om det är på stora ytor med många ljuskällor. Genom att slipa golvet enligt konstens alla regler, rengöra ordentligt och behandla noggrant så blir golvet perfekt. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: https://www.golvsliparnastockholm.nu/

3 Oct 2020