En lägenhetsrenovering innebär uppoffringar

I vissa fall så undrar man om folk är beredda att betala priset? Det kan vara värt att fundera över detta då det kommer till olika renoveringar och den - i det närmaste hysteri - gällande sådana som råder i Sverige och primärt i de större städerna Stockholm, Malmö och Göteborg. Vi säger inte att det är fel att genomföra en omfattande lägenhetsrenovering i Stockholm, vi säger inte att man inte ska få förverkliga sina drömmar och vi säger definitivt inte att man ska avstå från att renovera om det finns ett behov. Tvärtom: renovera gärna och så mycket du vill - men var beredd att betala priset.

Det handlar om olika pris, enligt oss. En lägenhetsrenovering kan dels mätas i kronor och ören och dels i den tid man får vara beredd på att lägga. Även om du anlitar en firma i Stockholm som sköter hela din lägenhetsrenovering så kommer du att få offra ganska mycket av din egen bekvämlighet i samband med att renoveringen äger rum. Du kanske inte kan använda toaletten, köket kanske är ur bruk i någon vecka, din bostad ser ut som en byggarbetsplats och du kanske får strukturera om hela ditt liv under några veckor. Är det värt det? Den frågan måste ställas. En annan fråga och ett helt annat pris som kan komma av en lägenhetsrenovering handlar om det som sker efteråt - eller det som kan komma att ske om du anlitar fel företag.

Vem betalar för fuskjobbet?

Tyvärr så råkar många ut för rena fuskjobb och det innebär att notan stiger ganska kraftigt för den lägenhetsrenovering som utförts. Det kan handla om vattenskador i köket, det kan handla om fuktskador i badrummet, det kan handla om att golvet spricker och så vidare. Inte sällan så handlar det om att man hamnar i en tvist med det/de företag man anlitat och tyvärr så kommer man sällan längre än så. Har man sett programmet Fuskbyggarna i Tv4 så har man också sett vilka skräckexempel som finns. Skillnaden är att deltagarna där i slutändan får hjälp - det kan inte du räkna med. Vårt råd är därför att man alltid måste ställa sig försiktigt skeptiskt till byggföretag och verkligen ta sig tid att undersöka dessa innan man skriver under ett avtal.

Så hittar du rätt företag i Stockholm

Vi menar inte att du ska ta på dig en cape och en detektivmössa. Nej, det finns några enkla sätt att separera oseriösa byggföretag och skickliga sådana från varandra. Här är några tips:

  • Bortse från priset. Försök att utesluta de billigaste alternativen och tänk mer rationellt. Varför är just denna firma så mycket billigare än de andra? Vi skulle definitivt välja bort det företag som kan erbjuda den billigaste tjänsten (även om det naturligtvis svider lite). På samma sätt kan du dock även med fördel ta bort de dyraste företagen. Finns det något som motiverar deras högre offert? Troligen inte.
  • Referenser: Den här punkten är nästan viktigast. Idag så måste företag arbeta aktivt med att skaffa sig nöjda kunder då sådana också borgar för kvalitet. Du ska söka efter företag som har en stor skara av kunder som står redo att rekommendera deras tjänster. Om ett företag saknar uppgifter och kontakter du kan ringa så bör du fundera ett extra varv kring hur detta kan komma sig.
31 Oct 2018