En introduktion till IBC tankar

En IBC tank är ett praktiskt redskap när bulklast eller farligt gods behöver fraktas. Det lämpar sig väl till exempelvis spannmål, vätskor och just saker som kräver stor försiktighet vid transport, exempelvis kemikalier av olika slag.

Kring IBC tankar finns dock förhållandevis stor okunskap idag. De flesta känner nog igen en när de ser en, men kanske inte känner till hur de används, vad de kostar och att man faktiskt kan ha användning för den även som privatperson. Om du vill lära dig mer om IBC tankar, kommer den här texten förhoppningsvis att vara till nytta.

Storlekar

De vanligaste storlekarna en IBC tank kommer i är 600 liter, 800 liter och 1 000 liter. Att välja rätt storlek kan vara mycket viktigt för säkerheten vid transporter. Behöver man till exempel frakta 600 liter vatten kan det vara rent livsfarligt att göra det i en IBC tank med en volym på 1 000 liter. Detta eftersom vattnet har utrymme att skvalpa runt och kommer att göra just så vid till exempel kurvor och rondeller.

Således är det viktigt att alltid fylla en IBC tank så gott det går, särskilt när det gäller vätska. Om man ska frakta vatten i exemplet ovan så innebär det nästan 600 kilo vätska som skvalpar runt i fordonet om IBC tanken rymmer 1 000 liter. Det här skapar givetvis stor instabilitet för fordonet och farorna med detta bör inte glömmas av.

Varierar stort i priser

Det är på rak arm svårt att säga vad en IBC tank kostar då det i hög grad beror på vad du vill ha och dina förutsättningar. I vanliga fall kan man behöva betala allt mellan 3 500 och 5 000 kronor för en vanlig tank. Det som styr priser är i hög grad storleken. Normalt sett ligger de billigaste på 600 liter, som åtföljs av 800 liter, som åtföljs av 1 000 liter. Priserna behöver inte skilja sig mycket åt mellan billigare tankar som rymmer 1 000 liter och en lite dyrare 800-literstank.

En annan prisfaktor är om IBC tanken är tillverkad för att frakta farligt gods i. Som nämnt ovan är det vanligt att frakta till exempel spannmål, men de används också i hög grad för att frakta miljöfarliga saker. Generellt sett är de dyrare tankarna gjorda för att kunna transportera farligt gods.

Ett mönster finns även att dyrare IBC tankar överlag säljs med plastpallar, snarare än trä. Det här gäller inte alltid, men tittar man på urvalet hos olika butiker är de billigare tankarna ofta med träpallar, medan de dyrare ofta kommer med plastpall.

31 Jul 2017