Det smartaste taket kan vara en takplåt

Vilket slags tak är egentligen bäst? Det är väl individuellt men du kanske blir förvånad över att svaret förmodligen är takplåt – hållbart och klimatsmart.

Om du ska lägga om taket på huset gör du klokt i att överväga ett plåttak. Många har förutfattade meningar om takplåt, som att det lätt går sönder och rostar. Det stämmer dock inte – faktum är att plåttak har många fördelar jämfört med till exempel ett billigare tak av betongpannor.

En av de främsta fördelarna med plåttak är att det har mycket lång livslängd. Ett plåttak som tas väl omhand kan hålla i hundra år. Det tål väder och vind och är dessutom ett av de lättaste materialen för tak. Det är också det taket som är minst drabbat av till exempel mossa.

Takplåt är ett hållbart val för ditt tak

Om du inte är övertygad om att plåttak är rätt för ditt hus kan säkert klimatpåverkan få dig att fundera på att köpa takplåt. Alla sorters tak tar självklart resurser i anspråk när det tillverkas och plåttak är inget undantag. Takplåt har dock låg klimatpåverkan, inte minst på grund av att det är så tunt och ändå håller så lång tid.

Plåt har dessutom egenskapen att det kan återanvändas och återvinnas i princip hur många gånger som helst. Det är ett av få material där taket kan återfå sin ursprungliga form, om det till exempel skulle uppstå en buckla, utan att hållfastheten påverkas. Takplåt är helt enkelt ett hållbart val.

17 Jun 2023