Den viktiga elen

Hur vore ett hushåll utan el? På somrarna kan man se fram emot att komma iväg till en stuga som är utan el. Tanken på att vara där och leva elfritt är charmigt. Hur skulle det fungera i längden?

Idag styrs det mesta i vårt hem med hjälp av el. Vi behöver den för att ha en normal vardag, för att kunna ha värme, vatten, ljus och våra elektriska prylar. Det finns många anledningar till att man behöver anlita en elektriker, det kan vara att eluttagen i hemmet inte räcker till, byta strömbrytare eller dra nya ledningar. En elektriker hjälper till vare sig det är problem med den befintliga elen eller om det är helt ny som ska läggas in. Med en elektrikers hjälp kan ni känna er trygga med att det är gjort på rätt sätt.

Vad kan man göra själv?

Det finns många saker man kan göra själv i sitt hem. En liten del med elen kan man även sköta. Du kan till exempel byta anslutningsdon och elkopplare själv, högst 16A och 400V. Är det mer än detta behöver man anlita en elektriker. Är man osäker kan man ta hjälp även med de mindre sakerna. Elen som dras ska alltid dras av en behörig elektriker. Skulle man ta någon annan som gör detta kan det hända att försäkringen inte gäller. Dessutom kan det innebära stor skada både för människorna och huset, exempelvis farliga stötar och brandrisk. Beroende på vad du behöver gjort med elen kan du behöva hjälp av olika elektriker.

21 Jan 2021