Dags för att nytt boende - bygg nytt

När du drömmer om ett alldeles eget och unikt boende så finns det många alternativ att välja på. Tänk dig att få ett hus som är helt anpassat till den egna familjens behöv och önskningar. Det är en härlig känsla att en dag få kliva in i sitt egna unika hus. Från att ha suttit i den gamla bostaden och planerat och gjort alla valen i teorin.

Vilket sorts hus behövs?

Det första steget är att bestämma vilket typ av hus och hur stort hus man vill ha. Ett bra tips är att tänka sig 10 år framåt i tiden och utgå ifrån det. Tänk gärna tidslöst, trender kommer och går. Dagens trender kanske blir hopplöst ute snart och det är lätt att falla för frestelser i inredningsmagasinen som man senare ångrar. 

Vart ska huset stå

Om man tänker sig köpa en tomt är det viktigt att undersöka om det är färdigdraget el och vatten eller om det kommer att gå att dra vatten dit. Finns det kommunalt avlopp? Vart ska huset stå på själva tomten? Vill man ha söderläge med sol dagtid eller vill man ha kvällssol? Finns det angränsande väg så vill man kanske ha huset på ett sätt så inte man störs av buller och insyn.

Ett bra sätt är att köpa ett gammalt hus med renoveringsbehov och riva det. Då har man all el och vatten klart. Undersök hos kommunen om hur planerna ser ut i områdedet i framtiden så ni inte får en tråkig överraskning i form av en större väg eller industri i närheten.

Budget

För de allra flesta är priset avgörande. Vad får projektet kosta? Det är viktigt att ta reda på vad man har råd med så man inte får problem i framtiden.

Det finns många hustillverkare på marknaden med olika hustyper och sätt att arbeta på. Våga vara kritisk och jämför. Fråga vänner och bekanta om råd och erfarenheter. Ju mer påläst du är ju mindre är risken att du blir besviken. 

Värme och isolering

Hur tänker man gällande isolering? Det kan vara klokt att satsa på en bra isolering. Det ger en lägre uppvärmningskostnad i längden och är ett bra skydd mot fuktskador i framtiden.

Det finns många moderna alternativ gällande uppvärmningen. Bergvärme är dyrt med väldigt säkert. En lokal luftvärmepump är betydligt billigare men kan vara lite osäkrare över tid. 

Köpa ett färdigt hus

Funderar du på ett hus i lösvirke eller ett färdigsbyggt i fabrik? Att bygga ett hus på lösvirke är självklart ett svårt och tidskrävande projekt som kräver mycket kunskap. Då är det betydligt lättare och tryggare att välja ett färdigbyggt hus där tillverkaren sköter hela projektet. Dessa hus är av hög kvalitet och man ska kräva att det byggs med garantier.

 

11 Mar 2019