Chevronparkett en nygammal tradition

Det är många som lägger in chevronparkett nu för att få ett nytt och exklusivt utseende på trägolvet. Men tekniken är välkänd sedan länge från gamla slott, och det är en renässans för trä.

Det vanligaste är att lägga fiskbensparkett, där rektangulära stavar läggs ut i mönster. Då lägger man en kortsida mot en annan långsida. Skillnaden med chevronparkett är att man sågar ut stavarna i vinkel mot varandra. Det ger ett helt annat mönster när kanterna ligger mot varandra. För flera hundra år sedan var chevronparkett populär i fina slottsgemak, så det är en tradition med anor.

Chevronparkett passar överallt

Många, både ungdomar och äldre, som inreder sina nybyggda hus, vill ha något annorlunda, och då helst inte plastmaterial. Trä är tidlöst vackert att titta på, och det ger en ombonad känsla. Färgnyansen beror på olika träslag och ytbehandling. Du väljer själv bland olika lack eller vax, så du kan få ett trä som har grå toner eller varma bruna nyanser, matt eller blankt, allt efter smak och övrig inredning.

Chevronparkett passar i olika miljöer, från det strama och minimalistiska till traditionella finrum och vardagsrum. Det är en fin hantverkstradition att lägga parkettgolv, och även om fiskbensparkett är vanligt, så kommer nu chevronparkett upp som ett efterfrågat alternativ.

Chevronparkett har fått ett uppsving bland nylagda golv och metoden har på så sätt fått en renässans. Anlita en skicklig firma som lägger din chevronparkett, så kommer du att få ett både modernt och tidlöst golv och ett resultat som står sig länge.

13 Dec 2021