Byta eller renovera - det är frågan

Börjar dina fönster se för taskiga ut? Kanske har färgen vittrat sönder, kittet börja trilla av och kanske smyger vatten och vind in runt kanterna? Då är det hög tid att byta ut dem och renovera.

Fönstren är bostadens ögon. Här släpps det livsviktiga dagsljuset in och härifrån ser vi ut på världen. Tänk dig ett hem helt utan fönster. Det är ett hem som känns som en bunker. Kanske har du någon gång bott på ett hotell utan fönster - kan du komma ihåg känslan? Dagsljuset är livsviktigt för oss. Solen hjälper oss att reglera hur vi mår - hur vår kropp självläker etc. Därav är det galet viktigt att ta hand om husets fönster. De ska släppa in ljus och vi ska kunna se vad som händer omkring oss. Det är också bra om de är energisnåla vilket betyder att de inte släpper in och ut värme i alltför stor utsträckning. Hur gamla är era fönster?

Panik när något börjar gå sönder

Får du panik när något börjar gå sönder och blundar för problemet? Gör inte det! Ta tag i problemen i god tid istället. Be en fönsterrenoveringsfirma besikta era fönster och komma med ett förslag. Det är långt ifrån alla gånger fönstren behöver bytas ut helt. Renoverar du istället blir det oftast billigare, snyggare och mer miljövänligt. Snacka om win-win-win för dig, plånboken och planeten. En skicklig entreprenör med erfarenhet av att renovera fönster avgör enkelt vad som behövs. Behöver det bara slipas och målas om? Bör ni byta ut glaset mot ett alternativ som sparar mer energi? Tänk på att du kan behålla dina fönsterkarmar och då slipper ni bygga om och göra åverkan på husets utseende, vilket är mycket värt.

Större fastigheter med flera familjer

Är det dags för fönsterbyte eller renovering i en större fastighet? En fastighet där det bor flera familjer och finns flera hushåll. Då kan det bli ett ordentligt pusslande om fönstren ska bytas helt och hållet. Alla behöver vara hemma och alla lägenheter tillgängliga ungefär samtidigt över en kort period. Väljer ni istället att renovera så kan det ske utifrån när de boende är hemma. Det tar lite längre tid men är betydligt mer flexibelt än när fönster behöver avlägsnas helt och snabbt ersättas av ett nytt. Vid renovering kan en firma jobba på plats utan att fönstren behöver avlägsnas och således finns ingen risk för de boende och deras ägodelar.

28 Jul 2020