Bygga nytt hus innebär stor pappersexercis

Funderar du på att bygga nytt hus? Känslan att få flytta in i ett hus som är sprillans nytt och där ingen annan någonsin har bott i huset innan dig, är rent ut sagt fantastisk. Har du dessutom ritat huset helt enligt egna önskemål, kommer du att få flytta in i ett specialanpassat hus, där varenda detalj är precis som du har önskat dig. Om du inte önskar dig ett arkitektritat hus, kan ett prefabricerat hus vara ett alternativ. För många är ett husbygge den största affär man gör, som privatperson.

Många avtal och ansökningar blir det

Är det första gången som man köper sig ett prefabricerat hus, blir man lätt överraskad över så många blanketter som ska ifyllas, avtal som ska ingås och ansökningar som ska ifyllas. Här är det inte bara bygglovet som ska till, som privatperson måste man ansöka om rätten att få ansluta till ett kommunalt vatten- och avlopp. Elen ska distribueras, sophämtning ska ordnas. Har man tidigare bott i hyreshus, eller bostadsrätt, kan man vara ganska så bortskämd med att någon annan (hyresvärden eller styrelsen för bostadsrättsföreningen) ordnar allt det praktiska.

Plötsligt är det ingen annan än en själv som ordnar allt

Antingen växer man med uppgiften, eller så förfaller allt. Är man två brukar det vara lättare att samsas om uppgifterna, eller så tar någon av partnerna på sig uppgiften att driva bygget framåt. Bygger du helt själv är du dessutom egen byggherre, vilket innebär att du får vara sambandscentral och hålla kontakten med alla hantverkare och byggare. Å andra sidan lär man sig mycket under resans gång. Som byggledare (av det egna huset) får man bra insikter i hur man murar en spis, kaklar en vägg, lägger golv och inreder. Kunskaper som kan vara nog så bra att ha, då man som husägare sedan kommer att få underhålla huset efter några år.

Fördelar med nytt hus

Fördelarna med att köpa ett sprillans nytt hus är den att underhållet kommer du inte att behöva oroa dig över – än, på många år. Du kan bara njuta av att vara husägare de första åren. Tids nog kommer du att bli tvungen att måla om, tapetsera, dränera och så vidare. De är lika bra du vänjer dig vid det. Bor du dessutom i Stockholms- eller Uppsalatrakten, lär du inte få svårt att hitta hantverkare, om du känner att du själv inte vill göra det. 

3 Aug 2018