Bli plåtslagare i Stockholm

Står man i valet och kvalet över vilken sorts yrkeskarriär man ska välja och ligger lite mer åt det händiga hållet så är plåtslagare definitivt något man bör överväga. Att vara plåtslagare är ett gammalt yrke som sker lite i skymundan av andra yrken inom hantverksbranschen som exempelvis snickare – men detta ska dock inte förknippas med att en plåtslagare har mindre – eller sämre – jobb. Det är snarare tvärtom – en plåtslagare behövs i varje stad och speciellt i en större stad som Stockholm så kommer man även på längre sikt att se hur en plåtslagare och dennes tjänster kommer att vara nödvändig. Anledningen till detta är att man just i Stockholm bygger väldigt mycket nya lägenheter och hus för att matcha den ständigt ökande befolkningen och då dessa hus ofta innebär en hel del plåtjobb så kommer således en plåtslagare att vara attraktiva.

Plåtslagare är dock ingenting man bara blir utan det handlar om en ganska tuff utbildning – tuff, men väldigt rolig och intressant där man ser att praktik blandas med teori och där man i slutet får arbeta på en firma och lära sig yrket fullt ut. Det krävs som sagt viss fallenhet åt det tekniska och händiga hållet för att bli plåtslagare, men utöver det så sätts det även ganska stora krav på att man är duktig att räkna. Varför behöver man då kunna matematik för att behandla plåt?

En plåtslagare i Stockholm är duktig på att räkna

Jo, en plåtslagare är den som räknar ut exakt hur mycket plåt som behövs, i vilka vinklar denna ska böjas och hur dimensionerna på olika rör och annat ska se ut. Ofta så är alltså en plåtslagare oerhört snabb på huvudräkning och kan på väldigt kort tid se exakt vad som måste göras och tillverkas och om vi tar ett litet exempel på hur detta kan gå till så får vi en bild av hur en plåtslagare jobbar. Vi tar en större byggnad i Stockholm vars tak måste bytas ut – ett tak gjort av plåt och där även stuprör och hängrännor ska bytas ut på samma gång.

Här kallas alltså en plåtslagare in och gör tillsammans med sina kollegor en snabb kontroll av denna större byggnad i Stockholm och efter några timmar har man här exakt räknat ut hur mycket material som kommer att behövas. När jobbet är gjort av dessa plåtslagare i Stockholm så kan man räkna svinnet på fem fingrar – arbetet har nästan skett exakt efter deras första, och snabba, beräkning och här ser man alltså ett gott exempel på hur praktik och matematik kan samverka på bästa sätt.

Hur jobbar en plåtslagare vintertid då, de flesta plåtjobben sker ju på sommaren? Jo, här spelar en plåtslagares orädsla för höga höjder in i bilden och om vi tar en hög byggnad i Stockholm och under vintern jobbar därför en plåtslagare ofta med att skotta tak. Tak som ingen annan klarar av att skotta – något som det alltså finns väldigt många av just i Stockholm.

9 Dec 2022