Bergvärme - ett bra alternativ i Stockholm

Ser man till dagens värld så har ett allt större fokus börjat läggas på miljö och vårt klimat. Det är bra. Folk i gemen börjar inse att vår livsstil är ohållbar och att vi måste göra omställningar för att ha ett jordklot att bo på. En av de omställningar som kan göras av den lilla människan - du och jag - är att se över vilka alternativ som finns för uppvärmning och energi till våra hem.

Bor man i en villa så har man också alla möjligheter i världen att göra en positiv förändring och göra sig själv mer oberoende av omvärlden och de priser som sätts för exempelvis olja. Ett av de bästa alternativen som finns gällande uppvärmning är att använda sig av bergvärme.

Översiktsbild över Stockholm

Bergvärme sänker dina kostnader

Bergvärme innebär att man tar tillvara på solenergi som lagrats i berggrunden och där man, via en bergvärmepump, förser huset med värme. Det är rakt igenom en bättre lösning för vår miljö. Om man jämför bergvärme och fjärrvärme och säger att du byter från det senare till din villa i Stockholm så kommer det beslutet att innebära att du sänker utsläppen - och din egna påverkan på miljön - men närmare 97% av C02. Det gör naturligtvis skillnad.

En annan positiv aspekt med bergvärme är att det kommer att spara dig pengar. Stora sådana och där du gör det år efter år. Bergvärme kan nämligen sänka dina årliga kostnader för uppvärmning med närmare 80% och det är något som också visar sig redan från dag ett.

Rent generellt så brukar man säga att det tar ungefär tio år innan den initiala investeringen - som brukar ligga närmare 100.000 kronor - för bergvärme betalat av sig och man kan räkna hem pengarna. En bergvärmepump brukar hålla mellan 20-25 år så där finns det således närmare femton år av ren investering att räkna hem.

Passar din villa i Stockholm för bergvärme?

Bergvärme passar inte alla. De geologiska förutsättningarna är avgörande. Tvingas man borra för djupt så kan det handla om att man inte gör någon investering - då finns bättre alternativ. Husets utformning spelar också roll i sammanhanget; vissa hus i Stockholm kan vara optimerade för andra typer av uppvärmning.

Vi ska även säga att man måste ta hänsyn till sina grannar vad gäller bergvärme och borrning. Ett borrhål får inte ligga närmare än 20 meter från ett annat; om så sker så tar dessa ut effekten från varandra. Detta kan ställa till problem i mer tätbebyggda områden i Stockholm då bergvärme måste väljas bort av dessa skäl.

På det stora hela dock: har du rätt förutsättningar för att förse ditt hus med energi från denna energikälla så är det egentligen ingenting att tveka på. Du gör både miljön och din egen plånbok en tjänst. Dessutom så höjer du värdet på ditt hus också, något som kan vara bra att veta om du någon gång i framtiden planerar att sälja och flytta vidare i Stockholm. Många söker efter hus som har en billig, årlig kostnad för uppvärmning och där är, som sagt, bergvärme det bästa alternativet.

På denna sida hittar den som är intresserad av bergvärme i Stockholm mer information: www.bergvarmestockholm.com

27 Mar 2020