Behöver er BRF en fastighetsförvaltare

Har du något minne av en gårdskarl, som oftast fanns i de flerfamiljshus man hade på 1950-1970-talen? De flesta offentliga byggnader har vaktmästare fortfarande. Då är det oftast en medelålders "gubbe" som går omkring i blå ställ dagarna i ända och har med sig lite olika redksap som hammare, skruvmejsel och kan ordna med det mesta; allt från att dyrka up elevskåp som eleverna har glömt nycklarna till, till att rad ihop bord och stolar i matsalen för något elevuppträdande.

Gårdskarlarna klarade av de flesta tjänster

Det är oftast en person som man kan be om hjälp om allt möjligt. På samma sätt var "gårdskarlarna" som förut arbetade med de flesta flerfamiljshus. Ofta hade de dessutom sin bostad i anslutning till de fastigheter som han arbetade med. Idag har vi inga "gårdskarlar" längre, däremot har vi satt ut tjänsten som förvaltare av fastigheter på entreprenad. Många bostadsrättsföreningar väljer i stället för att anställa fastighetsförvaltaren, att helt enkelt köpa in hans tjänster i stället.

BRF:er behöver förvaltning av olika tjänster

Har man då en BRF kommer man alltid att behöva ha en person som har ansvar för de olika behov som oftast uppstår; en droppande kran, snöskottning på vintern, någon som krattar bort alla löv på hösten, få tag i en katt som har klättrat i träd och inte kommer ner. Den som arbetar med dessa tjänster lrä få ett varierat arbete. Allt kan ju hända under en arbetsdag. De moderna fastighetsförvaltarna har högre utbildning och klarar av fler och mer olika tjänster.

Kan utföra ekonomiska sysslor också

Eftersom man har lagt ut förvaltartjänsterna på entreprenad, är det alltfler som kan utföra andra sorters tjänster, mot förut. Idag klarar de av ekonomisk förvaltning. Det innebär att de kan hjälpa BRF:er med styrelsearbete, kan bokföra åt BRF:erna och ta hand om den ekonomiska administrationen. Detta samtidigt som de ändå utför de praktiska tjänsterna; skruva åt droppande kranar, åtgärda kalla element och så vidare. Som fastighetsförvaltare kan de ta ett helhetsgrepp om fastigheterna, inte bara den ekonoiska biten. Det innebär att de kan göra upp fastighetsplaner.

Få hjälp med allt praktiskt budgeteringsarbete

Många gånger kan man behöva budgetera för olika renoveringsprojekt. Då kan en fastighetsförvaltare hjälpa till med detta. Det kan handla om målning, renoveringar och reparationer. Det kan även handla om stambyten och sedvanligt arbete som rörmokare. Varför inte anlita ett företag som kan erbjuda alla dessa olika tjänster. Gör man det som BRF innebär det en massa arbete att hitta rätt personer med rätt kompetens. Inhandlar man tjänsterna som konsulttjänster, slipper man betala lön och arbetsgivaravgifter.

19 Jun 2018