Att starta en egen badrumsfirma

Har du en talang för att renovera badrum? Kanske jobbar du med det just nu, men som anställd? På senare tid har allt fler badrumsfirmor dykt upp på marknaden. Affärerna är ofta stora – inte sällan är det den största investeringen som folk gör i sitt hus. Eftersom det är så stora affärer, finns det också hård konkurrens kring de kunder som finns. Om du ska starta en egen badrumsfirma finns det ett antal saker som kan vara bra att känna till, och som kan hjälpa dig att komma igång, hitta kunder och att få ett stabilt flöde av nya uppdrag. Men med det sagt, så finns det givetvis inga garantier för att det blir lönsamt just för dig att renovera badrum – det krävs en hel del. 

Gör en affärsplan

De flesta kan skriva under på att det är viktigt att göra upp en affärsplan. Det finns flera anledningar till detta. Ett skäl är till exempel att du lättare kan få investeringar av banker och personer. Men det är också något för dig själv att titta på – ett underlag som du kan använda när beslut som rör verksamheten ska tas. 

Behov och kundunderlag

Du bör göra en marknadsanalys innan du sätter igång. Ponera att du ska renovera badrum i till exempel Dalarna. Hur många badrumsrenoveringar görs det? Hur många är villiga att anlita en firma för det, och hur många väljer att göra det själva? Finns det nära konkurrenter som också sysslar med att renovera badrum i Dalarna? I Dalarna bor det ungefär 285 000 invånare – kan det vara lönt att flytta verksamheten till en mer tätbefolkad region?

Motivation

För att lyckas med ett tjänsteföretag är det viktigt att man har en viss motivation. Det är ganska många företag som läggs ned en kort tid efter att det har startats, och det kan bero på att man har orealistiska förväntningar kring hur det ska gå till. Det krävs hårt driv och att man är beredd på att pengarna inte kommer att strömma in direkt från början. Kort sagt, så kan det vara tufft ibland. Många anser det dock vara mycket belönande också. 

Det gäller att du tror på din badrumsfirma för att hålla drivet levande. Samtidigt kan man behöva vara beredd att förändra sig – även om det innebär att man behöver flytta från Dalarna, till exempel. Det kan också innebära att du behöver anpassa verksamheten, och kanske ställa om från en bild som du hade från början. 

Sätt upp mål

Att sätta upp mål innebär att du får någonting att jobba efter. Vad vill du få ut av ditt företagande? Vill du ha en bättre lön, flexiblare arbetstider, eller något annat? Oavsett vad du är ute efter, är det bra att sätta upp mål. Se till att konkretisera målet – skriv ned en exakt siffra om du kan, till exempel. Sätt också upp konkreta delmål, som kommer att leda dig till målet om du bara uppför dem. 

Genom att fokusera på delmålen och målet, kommer det bli lättare att lyckas med det du vill åstadkomma. Lycka till med att renovera badrum!

20 Nov 2019